Седем болници на мушката на прокуратурата

Разследват безстопанственост в „Пирогов” и още 6 здравни заведения в страната

Прокуратурата започна 7 разследвания за безстопанственост в „Пирогов“ и още 6 болници в цялата страна, съобщи вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която е и шеф на звеното „Антикорупция” към Софийска градска прокуратура. Здравните заведения в страната, в които ще влязат екипите от криминалисти, са многопрофилните болници в Благоевград, Попово, Русе, Кърджали, Велико Търново и  Университетската болница в Бургас. Паралелно с това продължават и разследванията на болниците във Враца и Ловеч, наблюдавани от местните прокурори.

„Всички тези здравни заведения са на ръба на фалита”, заяви Арнаудова. По думите й в критично състояние е и „Пирогов” и затова разследването в института спешна помощ ще е приоритетно.

Прокурор Арнаудова обясни, че става дума за позната схема за източване на лечебните заведения. По нея преди години е била ощетена и Военно-медицинска академия и се води дело срещу покойния директор ген. Стоян Тонев и бившата шефка на дерматологичната клиника Мирослава Кадурина.

„Това е т. нар. модел „мегаболница в болницата“. Лечебно заведение с над 50%  държавно или общинско участие (мегаболница), което допуска на своя територия частно дружество в нарушение на закона, като сключва договори за еднакви дейности, за отдаване на апаратура под наем или за съвместна дейност", обясни прокурор Арнаудова. Тя допълни, че, че от 3 месеца насам обект на проверка са били 329 договора, които са сключени от 24 болници. Тази дейност е забранена от 14 декември 2010 година, след влизане в сила на промените в Закона за лечебните заведения.

За тази схема за източване се заговори около фалита на врачанската болница. След протест на работещите там в края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка на стотици договори в болници в цялата страна, която да се извърши съвместно с Министерство на здравеопазването. От държавното обвинение отказаха да посочат предварителни данни с колко точно са ощетени "Пирогов" и останалите болници, за да не се пречи на разследването. Докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция обаче са отчели, че щетите за всички болници са огромни.

Все още по 7-те дела няма подведени под отговорност лица, но обвинение ще получи всеки, който източва общинска или държавна болница, независимо от ранга му. Ще се проверяват включително здравни министри и заместниците им, които са одобрявали договори в този период, каза Арнаудова.

До края на март се очаква окончателният доклад за всички болнични заведения в страната, както и нови разследвания и обвинения.

Румяна Арнаудова: Изтегляме делата в София, за да няма съмнения

„С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров разследването по всички случаи на злоупотреби и безстопанственост в болниците в страната ще се ръководи от Софийската градска прокуратура (СГП)", съобщи Румяна Арнаудова.

"Това са уважавани хора с опит, лекари, от които хората са доволни. Налице е, макар и минимална, опасност за приятелски, колегиални и лични отношения между служители на МВР и прокуратурата и лицата, ощетили болниците в по-малките градове в страната. За да няма съмнения, че се разследва пълно и безпристрастно, досъдебните производства ще се водят от СГП“, каза още тя. Нещо повече – до момента местните структури на МВР и прокуратурата не са сигнализирали за нарушения и там ше започне вътрешна проверка.

Здравният министър Кирил Ананиев: Нямам притеснения за „Пирогов“, влизаме с оздравителен план

“Не се обмисля смяна на директори в 7-те разследвани болници, тъй като не е доказана вина. Нямам притеснения и за проверките в “Пирогов”. Следващата седмица ще влезем там с конкретен оздравителен план”. Това заяви вчера пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той поясни, че здравното ведомство е подало необходимите данни какви са щетите и прокуратурата ще ги прецени, а ако се докаже вина, ще последват съдебни и законодателни решения. Оздравителният план пък цели да подобри финансовото състояние и да оптимизира разходите и структурите в болницата.

“Болницата има нужда от преструктуриране на отделенията. Има 4 хирургии, 4 ортопедични отделения - ненужни структури, ненужни началници и управленски персонал”, заяви министърът. От “Пирогов” вчера следобед казаха, че нямат информация, че са проверявани, но ще окажат пълно съдействие. Говорителят на болницата Мария Пойразова каза, че към момента в “Пирогов” няма “болница в болницата”, а за оздравителния план отказа коментар, преди той да е започнал.

На 5 декември 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на здравеопазването Кирил Ананиев обявиха старта на проверките - във всички болници, без изключение, без чадъри, открито и по определени правила.

неизгодни сделки за 1 млн. лв.

72 часа арест за шефа на здравната каса  в Ловеч

Окръжната прокуратура в Ловеч обвини в длъжностно престъпление директора на регионалната здравна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов и му наложи 72 часа арест. След изтичането на този срок, обвинителите ще поискат да остане за постоянно зад решетките. На 18 септември м.г. сключил два договора с частната болница “Кардиолайф” в нарушение на няколко законови разпоредби. Те са за извършване на болнична помощ по клинични пътеки и за амбулаторни процедури. Така за 3 месеца Маринов облагодетелствал частното здравно заведение и същевременно ощетил бюджета на НОЗК за 2017 г. с близо 1 млн. лв.

Досъдебното производство е започнало на 12 март след сигнал на ДАНС, обясни вчера Румяна Арнаудова. Д-р Антонио Маринов бе задържан още в четвъртък, а с разрешение на Окръжния съд в Ловеч е претърсена сградата на касата, иззети са документи и са разпитани служители. Арнаудова добави, че е образувано и друго дело за безстопанственост в Ловешката болница. Според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, от 2010 г. досега от там са източени над 20 млн. лв.

Водят дело за присвояване на 32 476 лв. от врачанската болница

Прокуратурата във Враца обвини трима лекари за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на болница „Христо Ботев” в града. Това се случи само преди две седмици, след като лъснала измама с фалшив договор на хирург от Шумен.

Във врачанската болница преди няколко години било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт са били съставени документи, че в него са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност.

Разследването установило, че единият лекар никога не е работил във Враца, а в болнични заведения в Шуменска област. Въпреки това са му превеждани пари за участие в сложни операции, за които врачани съставяли официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи  и др. Районната прокуратура е установила, че в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на името на шуменския доктор са платени въпросните над 32 лв.

Обвиненията са повдигнати на шефа на отделението, на настоящия и на бившия директор на болницата във Враца.

Във Велико Търново - финансов одит откри 100 000 лв. щети

“Злоупотреби и безстопанственост бяха засечени при предишното ръководство”, каза вчера пред “Труд” д-р Стефан Филев, шеф на болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

През 2015 г. финансов одит откри щети за 100 000 лв. и документите от ревизията бяха предадени на прокуратурата. Преди това бяха водени досъдебни производства срещу бившия директор д-р Людмил Гецов за две обществени поръчки.  При едната бе сключил договор за наем с фирма, регистрирана на неговия адрес в Лясковец, а при другата с русенска фирма, чийто шеф бил назначен за зам.-шеф на търновската болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право