Седем души отиват на съд за смъртта на четирима работници

хотел "Вероника"

Седем души отиват на съд за смъртта на четирима строителни работници, погребани в отломките на рухналия на 8 април 2015 г. привечер хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден". Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна след финала на продължилото повече от 2 г. разследване. Материалите по него са 24 тома, пред съда ще бъдат разпитани 43 свидетели и десетки вещи лица. Обвиняемите ще отговарят за причиняваме на смъртта на Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Манол Манолов и Тодор Тодоров поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност. За това деяние законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 г.

Драмата се разигра при основната реконструкцията на най-стария от бившите домове на ЦК на БКП, приключила с тоталното му срутване. Месец след фаталния инцидент техническа експертна комисия установи, че причините за трагедията са безотговорност, некомпетентност и пълно неспазване на условията за безопасност на строителната площадка. Инспекцията по труда също откри серия от нарушения, за които състави 38 акта на 7 фирми. До един те бяха обжалвани. "Някои още чакат решения от Върховния административен съд. Те са за обявяване на трудови правоотношения със задна дата, тъй като жертвите, а и други работници са били наети без договори", обясни пред "Труд" инж. Иван Иванов, шеф на Областната инспекция по труда във Варна.

От прокуратурата припомниха, че загиналите оцелял по чудо техен колега влезли след работно време в обекта да режат с къртачи колоните на първия етаж на хотела. Примамил ги с обещание за 5000 лв. бонус Георги Г., шеф на фирмата подизпълнител "Дигинг" и един от седмината обвиняеми. Други двама са строителният надзорник от "Инекс консулт" Валентин П. и колежката му Виолета Д., наети от възложителя "Международен панаир Пловдив" АД и като координатори по здравословни и безопасни условия на труд при реконструкцията и модернизацията на хотелите "Вероника" и "Мираж" в комплекса. На подсъдимата скамейка ще се явят Валентин Т., Пламен Н. и Йовко Р., отговорници за безопасните условия на труд във фирмата изпълнител "Планекс", в другия подизпълнител "Бултранспортгруп" и на площадката на съседния съборен хотел "Мираж".

На съд отива и техническият ръководител на "Вероника" Мехнур Т. Те са допуснали неинструктираните и необучени жертви на площадката. Надзорниците пък са одобрили инвестиционния проект, без той да съдържа план за безопасност и здраве, конструктивен и технологичен проект за премахването и замяната на елементи от сградата. Липсвали също схема за временно подпиране на части от конструкцията й при основния ремонт, описание на последователността на операциите и механизацията, която ще се използва. Като резултат започнало хаотично премахване на конструктивни елементи чрез теглене с въже и ръчно подсичане на носещи колони на партера, довели до рухването на хотела, погребал четиримата работници, се посочва в обвинителния акт. Към него са приложени 10 експертизи. Предстои съдът да насрочи дата за старт на процеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право