Седем медала за България на Евро 2016

Захари Дамянов, единственият българин, който е абсолютен световен шампион по киокушин, вече се утвърди като звезда и в треньорския бранш. Под негово ръководство България отвоюва 7 медала на Евро 2016 в холандския град Арнем - 2 сребърни и 5 бронзови. Родният ас тренира и мъжкия, и женския национален тим.

"Карате киокушин се развива изключително бързо у нас - разказа 31-годишният Дамянов. - За съжаление не успяхме да спечелим златен медал, но и това ще дойде. Вече има клубове в София, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово... Общо са над 40."

36_tifec

Дамянов е единственият европеец със световната титла в карате киокушин. Останалите №1 на планетата са 7 японци, двама бразилци и един руснак, който обаче не се води от квота Европа. "Спечелих титлата в конкуренция със 192 състезатели, защото на световното няма категории - разказа Дамянов, който тогава е тежал 100 кг. - С всяка година конкуренцията в нашия спорт става все по-голяма. Най-големите български надежди са Михаела Иванова и Кристиян Дойчев, които загубиха финалите в Холандия, но бъдещето е пред тях."

36-3

Българският треньор ще бъде един от ВИП гостите на световното първенство за юноши и девойки през уикенда във Варна. Най-голямото име сред зрителите ще бъде легендата в каратето Хацуо Рояма (9-и дан). Японецът е председател на международната организация по карате киокушин-кан и съпредседател на световния киокушин съюз. Той печели първия си черен колан едва на 19 години.

Във Варна се очаква да дойдат повече от 600 състезатели от 33 държави. Турнирът е организиран от Българската карате киокушин федерация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт