Седем обвинения за Васил Божков (обзор)

Шефът на „Нове холдинг” е обявен за международно издирване

Искаме криминалният преход да свърши, каза главният прокурор Иван Гешев

Бизнесменът: Не са ме търсили

Шефът на „Нове Холдинг” Васил Божков е със седем обвинения и е обявен за международно издирване, съобщи главният прокурор Иван Гешев. Бизнесменът ще отговаря пред закона за ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба. До обвиненията се стигна, след като спецпрокуратурата и МВР извършиха обиски в офисите на „Нове Холдинг”, „Национална лотария”, както и в Държавната комисия по хазарта. „Никой не ме е търсил. Наа разположение съм, на телефона съм и отговарям на всички обаждания. Ако някой ме потърси, готов съм веднага да се явя”, каза пред „Труд” Васил Божков, малко преди изявлението на главния прокурор. По-късно той добави, че от медиите е научил за издирването му. „Съществувал съм в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат”, каза Божков пред медии.

Общо 16 човека бяха отведени за разпит след акциите по разследването, което спецпрокуратурата стартира на 20 декември. Голяма част от прибраните бяха от Комисията по хазарта, начело с шефа й Александър Георгиев. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали сред тях има обвиняеми.

„Искаме този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията. Едно от тях е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия и да казваш, че си репресиран, както сигурно ще стане”, каза Иван Гешев.

Междувременно на първо четене парламентът прие промените в закона за хазарта.

 

Позиция на Нове холдинг:

Целта е отнемане на законен бизнес

„Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противно”. Това обявиха от фирмата Нове холдинг.

„Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови - собственици на казина и съдружници в наши фирми. И до момента г-н Божков и юридическия му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения. С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на „бухалка” и за целта не се пестят средства - от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици”, се казва още в позицията на дружеството.

Коментари

Задължително поле