Седем области в България и Румъния показаха природни богатства в Монтана

Туристическо изложение в Монтана представи природните богатства в седем гранични крайдунавски региона в България и Румъния. Във фоайето на Младежкия дом в областния град са подредени 15 щанда с рекламни, информационни материали, които показват най-красивите местности и туристически атракции в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Олт, Долж и Мехединци.

Експонирани са и предмети от традиционни за двете страни занаяти, както и макети на защитени птици и животни. Инициативата е по проекта "Мрежа за устойчиво използване на природното наследство и ресурси в трансграничния регион”, реализиран от Агенцията за регионално развитие и бизнес център 2000 – Монтана, АРРБЦ - Видин и Румънската асоциация за технологичен трансфер и иновации в Крайова. Кметът на Монтана Златко Живков поздрави участниците в изложението и им пожела да поддържат високо нивото на съвместните си изяви. „Фактът, че река Дунав, която разделя България и Румъния, е втората по дължина граница в Европа, е добра предпоставка за разширяване на трансграничното ни сътрудничество”, подчерта градоначалникът.

По проекта досега са издадени пътеводител, албум със забележителностите на седемте региона, направен бе демонстрационен тур от двете страни на Дунав и бе изработено приложение за мобилни устройства, което функционира като навигатор за туристическите забележителности. Приложението може да се изтегли безплатно от Apple App Store и Google Play под наименованието NATURE IN HAND. Трансграничният проект е на стойност 511 696 евро, осигурени от Европейския съюз.

Коментари

Задължително поле