Седмокласниците - по-добри по математика

660 двойки по-малко тази година, 68 са пълните шестици

Матурата по български език и литература затруднила повече кандидат-гимназистите

Седмокласниците са изкарали повече точки на матурата по математика и по-малко по български език и литература тази година в сравнение с миналата. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет по повод резултатите от изпитите.

“Резултатите от матурите по математика след 7 клас са малко по-високи от миналогодишните, а по български език и литература - малко по-ниски. Имаме различна ситуация в различни области, трудно можем да го отдадем на промените като цяло в образователната система, защото за една година, дори и да ми се иска на мен, ние не можем да отчетем по-добри резултати, още повече, че ние сега въвеждаме новите учебни програми”, посочи Вълчев.

По думите му за първи път през следващата година ще има изпит след седми клас по тях.

Тази година максималният брой точки на изпитите по български език и литература след 7-и клас са достигнали само трима ученици. Оценките “отличен” са 1559, а “слаб” - 8166, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Правописът на думите и правописът на звучната съгласна най-много затруднява учениците.

По математика има намаляване на слабите оценки. Спрямо предходната година, когато са били 13 533, сега са 12 869. “Оценките, които миналата година по математика са били отлични – 3851, а сега са 6285, а максималният брой - 100 точки са постигнали 68 ученици през тази учебна година”, посочи Михайлова. Проблем за децата се оказват геометричните задачи. Те са с най-ниска постижимост сред подрастващите, се разбра при представянето на резултатите от матурите в МОН.

В същото време се планират промени в правилата за прием на първокласници в големите градове. “Провеждането на принципа на уседналост постигна целта си. Следващата година във всички случаи ще въведем промени, но ще запазим принципа на близост”, допълни министър Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование