Сейф ал Ислам - Наследникът на Кадафи

Наследникът на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам се завръща в политиката като “единствена надежда на народа” за разрешаване на конфликта в родината си, съобщи негов адвокат. Въпреки че не бил подкрепен от паралелните правителства в Либия, той вече водел активни срещи с племенни ръководители и имал силна подкрепа в лицето на обикновените либийци.

“Диалогът не помага в настоящата ситуация и това се налага завръщането в политиката на Сейф ал Ислам”, заяви в сряда Халид ал Заиди, адвокат на сина на убития от бунтовници лидер на джамахирията, два дни преди шестата годишнина от смъртта на Муамар Кадафи.

Точно толкова време бе необходимо на Сейф ал Ислам (45 г.) поне отчасти да изчисти имиджа си у дома, след като през лятото бе освободен по силата на закон за амнистия от либийската групировка “Абу Бакр ал Сидик”, която го държеше в плен от 2011 г.

Пред опитите му да се завърне на сцената обаче има ключово препятствие. Срещу него има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага, който го обвинява в престъпления в човечеството. “Сейф ал Ислам не заема никакъв официален пост, но е най-влиятелният човек във вътрешния кръг на полковник Кадафи”, се казва в заповедта.

И това е точно така. До падането на режима синът е де факто премиер, след като отказва на баща си да бъде №2 във Великата социалистическа либийско-арабска народна джамахирия с лидер Муамар Кадафи.

Роденият в столицата Триполи на 25 юни 1972 г. Сейф ал Ислам е второто от осемте деца на Кадафи - най-големият син от втората му съпруга Сафия. Средно образование завършва в Либия и в Швейцария, а през 1995 г. се дипломира в либийския университет “Ал Фатех” като инженер. След магистратурата във Виена защитава спорна докторска степен по философия в Лондонското висше училище по икономика. Заради дарение в размер на 1,5 млн. паунда от докторанта си учебното заведение е подложено на сериозни критики и прекратява финансовите отношения с Триполи. Но академичният съвет отказва да анулира докторската дисертация въпреки твърденията за многобройни хонорувани от режима “помощници” в писането й.

През 1998 г. Сейф ал Ислам основава благотворителна фондация, която по-късно играе противоречива роля в процеса срещу българските медици (виж в карето). Посредничи и в освобождаването на заложници, отвлечени от ислямисти на Филипините. Действа и в сферата на международната дипломация и осигурява изгодни международни бизнес договори срещу отказ на страната си от оръжия за масово поразяване. У дома Сейф ал Ислам се изживява като реформатор и дори критик на режима на баща си, когото обвинява в тотална липса на демокрация, докато се опитва да нормализира връзките със Запада. В тази насока през 2007 г. дава старт на първата частна телевизия в Либия, както и на два вестника.

В продължение на дълго време е лице на режима на Запад, облечен в костюм с вратовръзка и говорещ отличен английски, а също така и немски. Приеман е от британското кралско семейство в Бъкингам и в Уиндзор. А 37-ият си рожден ден отбелязва в Черна гора в компанията на милиардера Олег Дерипаска и монакския принц Албер II. Гост е и в имението на Джейкъб Ротшилд на остров Корфу. Спечелва си и славата на плейбой. Няма информация да е женен или да има деца.

Реформаторската визия обаче изчезва рязко с въстанието срещу властта, което избухва в Бенгази през февруари 2011 г. Сейф ал Ислам се превръща в гневното лице на режима, което отправя заплахи срещу опозицията от телевизионния екран. “Няма да изоставим борбата”, казва той в последното си обръщение през август 2011 г. В този момент офанзивата на НАТО, до голяма степен инициирана от Франция и Великобритания, вече е оказала ключова подкрепа на бунта.

Три месеца по-късно е заловен от групировката “Абу Бакр ал Сидик” и отведен в Зинтан. Преди това конвоят му е бомбардиран от сили на НАТО, Сейф ал Ислам е ранен.

Въпреки издадената смъртна присъда задочно от Триполи през 2015 г. Сейф ал Ислам не е предаден на подкрепяните от ООН власти. “Международният наказателен съд не се е обръщал с никакви искания към нас”, заявяват още от групировката, която през юли го освободи.

В момента не е известно местонахождението на Сейф ал Ислам. Според адвоката му Заиди той няма никакво намерение да напуска Либия, а щял да се бори за благото на народа.

„Посредник“ в процеса срещу медиците ни

В България името на Сейф ал Ислам се свързва с процеса срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, които прекараха повече от 8 години в либийски затвори по обвинения в заразяване на стотици деца със СПИН в болница в Бенгази. Синът на Кадафи играе ролята на посредник, който уж работи за освобождаването на медиците, докато те са подложени на ужасяващи мъчения. По-късно медицинските сестри споделят, че много пъти били лъгани и той до последно не искал да ги пуска. На свой ред Сесилия Атиас, бивша съпруга на експрезидента на Франция Никола Саркози, която се превърна в лицето на свободата за медиците, също заяви, че не толкова Муамар Кадафи, колкото Сейф ал Ислам е бил против пускането от затвора на българките и палестинеца.

ЗА НЕГО

Не трябва да бъде съден в Хага

Ще се стремим Международният наказателен съд да отмени делото срещу Сейф ал Ислам, тъй като ще се получи прецедент. Реалността е такава, че процесът срещу него вече се е състоял - той е съден в Либия. Ясен принцип в правото е, че един и същи човек не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление.

Карим Хан,

адвокат на Сейф ал Ислам

Стар приятел на Тони Блеър

Сейф ал Ислам работеше в тясно сътрудничество с британския експремиер Тони Блеър, когато бе заловен. Двамата са стари приятели - сега е моментът мистър Блеър да върне жеста и да помогне на Сейф ал Ислам. Като християнин и божи човек, той има морално задължение да окаже помощ на приятел в нужда.

Орли Винерман,

бивша приятелка на Сейф ал Ислам в изказване през 2012 г.

Може да се кандидатира на избори

Всички представители на режима на Кадафи, включително синът му Сейф ал Ислам, може да бъдат част от план за действие за разрешаване на конфликта в Либия. Президентски и парламентарни избори в страната трябва да бъдат отворени за всички - лоялни към Кадафи, ислямисти и други, но не и за тези, които се стремят към насилие и не са заинтересовани от демократичен процес.

Гасан Саламе, шеф на мисията на ООН в подкрепа на Либия

Други му писаха дисертацията

Сейф ал Ислам е събрал представители на академичната общност в Бенгази, за да му помогнат да си напише дисертацията във Лондонското висше училище по икономика (ЛСИ). Сред тях е д-р Менеси, който тогава бе пенсионер, а след това бе върнат на работа като шеф на Либийската банка, след това - министър на финансите и най-накрая посланик в Австрия. Сейф излъга либийския народ и не заслужава честта да бъде възпитаник на ЛСИ.

Проф. Абубакр Буера от университета в Бенгази

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети