Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Спипаха трима столичани в момент на предлагане на дрога

Със сензорна система ще ловят изстрели на бракониери в НП “Пирин“

Арестуваха две българки в Милано заради обир на студентка

60-годишна жена се хвърли от скала

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от джип на столичен булевард

От МВР не потвърждават информацията за пътен инцидент на спирка в София

Няма опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Роудстър за 1,7 млн. евро без покрив и челно стъкло McLaren Elva ускорява до 200 км/ч за по-малко от 7 секунди

МВР с масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Пророк Йоло “Библия на българите и човечеството” влезе в сакралната книжнина

Ново земетресение с магнитуд от 4,5 в Албания

Броят на жертвите от изригването на вулкана в Нова Зеландия достигна 16 души

“Сексисткото писмо” в Гугъл Свободата на словото може да бъде потискана под най-различен претекст, било то на борбата срещу език на омразата, социалното неравенство или нещо подобно

През последно време в медиите се завъртяха новини за „сексисткото писмо” на някакъв служител в Гугъл, което разбуни духовете зад океана. После се разбра, че въпросният служител – Джеймс Дамор е бил уволнен заради „нарушаване на вътрешният правилник и използването на зловредни полови стереотипи”. Малко по-късно изтече и текстът на самото писмо. То обаче се оказа нещо малко по-различно от представяното в медиите. Дамор беше отстранен, заради несъгласието си с политиката на полово равенство в компанията. След това отвърна на удара и обясни на страниците на „Уолстрийт джърнал” какво е имал предвид. Още по-голям удар за бившите му шефове бе фланелката с която бе облечен. На нея пишеше Goolag (компилация между Google и руския ГУЛАГ – Главно управление на лагерите, б.р.).

Един прочит на писмото го разкрива не като сексистки манифест, а дори напротив – опит за започване на дискусия в ехо-камерата, в която се превръща софтуерният бизнес. В него няма удивителни знаци и високопарни изказвания, а простичко излагане на факти и разсъждения от страна на Дамор.

Авторът започва с това, че не отрича съществуването на сексизма и че по никакъв начин не го подкрепя. Изразява желанието си за отворена дискусия, което е единственият начин за решаване на всеки един проблем. Като основна пречка пред дискусията се посочва публичното осмиване на всеки, който има виждания различни от тези на ехо-камерата. Ехо-камерата, която приравнява психологическата безопасност с политическата коректност. С стъпването на пръсти около всеки проблем с цел да не се засегнат нечии чувства.

Основното твърдение на Дамор е, че различните качества, присъщи на двата пола могат да дадат донякъде обяснение на въпроса защо има повече мъже, отколкото жени в софтуерната индустрия и мениджмънта. Той обръща внимание на фактът, че субективни фактори също могат да окажат влияние на отговора на този въпрос. Също така обаче изкарва на преден план тезата си за разликите между двата пола, които са в основата на преекспонираната разлика в заплащането между мъже и жени, дяла представителки на нежния пол в IT сектора, както и на мениджмънтските позиции.

За защита на тезата са ни от полза някои факти и научни трудове.

Жените обикновено са по заинтересувани от чувства, отколкото от идеи. Те имат по-голям интерес към хора, отколкото към неща сравнени с мъжете. Дори само тези две разлики отчасти обясняват защо жените предпочитат професионално развитие в социалните области, както и тези на изкуството. Много мъже харесват да програмират, защото то изисква систематизиране. Дори жените, които програмират статистически по-често го правят във front end разработките, които са по-свързани с отношението на потребителите и естетическата страна на нещата.

Жените са по-податливи на безпокойство и депресия и посттравматичен стрес. Това не значи, че мъжете превъзхождат жените. Мъжете страдат по-често от различни проблеми като например алкохолизъм, наркозависимости, шизофрения, аутизъм и др. Изследване на „Stanford Medicine” подкрепя това твърдение.

Жените отделят по-голямо внимание и отдават по-голяма важност на семейството си, докато мъжете на социалния си статус. Жените по-добре изразяват вербално мислите си, докато мъжете в общия случай имат по-добра визуално пространствена ориентация. Кое от тези неща е по-важно? Зависи кой пита и защо пита.

Както и вече бившият служител на Гугъл подчертава, „много от тези различия са малки и има значително припокриване между мъжете и жените. Затова не може да се съди за индивида на база обобщените статистически данни.” В светлината на тези разлики обаче, е трудно да очакваме разпределение 50/50 в професионалния живот и още по-наивно да вярваме, че тези разлики не играят роля в доминиращата роля на мъжете в, да речем, софтуерната индустрия.

Какво всъщност предлага Дамор? Да се спре морализирането на всеки проблем, да се спре отчуждаването на консервативно мислещите и изобщо инакомислещите, да се конфронтират предразсъдъците и да се спрат практиките на ограничаването на достъп до програми и лекции на полов или расов признак. Да има отворена дискусия.

Да виждате нещо сексистко?

Разбира се, IT сферата трябва да бъде отворена за всички, а неандерталското поведение в офиса да бъде възпирано, но много компании вярват, че фактите и дискусията могат по някакъв начин да навредят на равноправието на половете и да доведат до дискриминация.

Джеймс Дамор вероятно ще съди Гугъл за уволнението си и по-важно, за уронването на авторитета му. И вероятно ще спечели, защото действията на Гугъл са нищо повече от потушаване на свободата на словото и запушване устата на инакомислещите служители в компанията. Ние обаче можем да си извлечем няколко много важни поуки от цялата тази случка. Всеки глас има право да бъде чут, независимо дали сме съгласни с него или не. Това право, върху което се гради модерната цивилизация често е приемано за даденост, но подобни инциденти ни показват, че то трябва да бъде защитавано всеки ден, защото все по-често ставаме свидетели на опити за потъпкване свободата на словото под най-различен претекст, било то на борбата срещу език на омразата, социалното неравенство или нещо подобно.

 

Джеймс Дамор: Има абсолютна нетолерантност към различните

“Не съжалявам, защото се опитвам да превърна Гугъл и света в едно по-добро място, като се противопоставям на опита да ни ограничават в идеологически ехо-камери, в които може да се чуе само едната страна и съществува абсолютна нетолерантност към друго мнение – казва Дамор пред “Блумбърг”. Не казвам, че непременно жените и мъжете са различни, а само, че има преразпределение на личностните характеристики и това преразпределение е различно при мъжете и жените. В Гугъл има прекрасни програмисти жени, но просто се опитвах да обясня защо няма по равно представителство.

 

* Авторът е старши програмист в голяма компания, завършил е УНСС, автор в “Платформа за дясна политика – Мисъль”

„Сексисткото писмо“ в Гугъл

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Браво за статията. На Запад и особено в САЩ феминизмът и НПО-тата са извън контрол, а врагът е белият образован мъж, който от векове е бил мозъкът и работният кон на икономиката. Просто свободата на словото е деформирана от прекалената политкоректност.

  2. Това в Русия е невъзможно. Там различните журналисти или по-точно тези, които не се принизяват до ролята на размахващи, като доволни кучета опашки блюдолизци ги премахват физически. Светла и памет на Политковская… И на останалите!

  3. Името указва хей така, дълбочината на мисълта, а тема може да бъде всяка една. ..!!! Будь Здоров, Отличен 6 +…!!!

  4. Дон Педро от Московският Държавен Институт за Международни Отношения.

  5. Човекът, който забеляза как Дедето изяде Съперник за Сърцето на Бабето.

  6. В училище , имаше няколко момичетата с пълно 6 и много момчета с по една петица . На практика бяхме равни . Само момичетата са по-прилежни .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.