Сексът може и да не е тормоз

Допинг тестовете, пратили „предсъстезателното забременяване“ в историята

Олга Корбут още сънувала кошмар с изнасилвания

В последно време в шоубизнеса се вдигна шум около сексуалния тормоз. Спортът не остана по-назад и няколко американски гимнастички обвиниха дългогодишния лекар на националния им отбор Лари Насър в постоянни домогвания, стигащи до изнасилване. Но в живота на спортистите и най-вече на спортистките важи максимата, че всичко в името на резултата е позволено. Затова моралът остава назад и едва ли можем да очакваме такива гръмки скандали, като в киноиндустрията. А сексът зад кулисите на големия спорт има предостатъчно.

Романтиката не върши работа

Още през 60-е години В СССР и ГДР треньорите установили, че спортистките постигат по-високи резултати, когато са влюбени. Така момичетата, които дотогава били държани в доста строг режим, започнали да се радват на все по-чести свиждания с любимия. С времето треньорите се научили буквално да сводничат на възпитаниците си. Организирали се съвместни лагери, например на футболистите с гимнастичките.

Покрай набрания опит станало ясно, че причината за доброто спортно представяне не била романтиката, а сексът. Той влияе положително на работата на хипофизата и повишава нивото на тестостерона. Оказало се, че това е най-добрият легален “допинг” и треньорите дори се изкушавали да вземат нещата в свои ръце. Английският треньор по плуване Пол Хиксън бил осъден от 11 свои непълнолетни спортистки през 1997-а, а в оправдание казал: “Аз само исках да побеждават в басейна”.

Две е повече от едно

В търсенето на уникалната рецепта за добро представяне, спортните експерти стигнали до истината – по време на бременност женският организъм работи значително по-ефективно. Още повече, ако плодът е момче. Сякаш на спортистките е инжектиран иначе забраненият хормон на растежа. Но в случая целта била медали, а не деца. Затова спортистките умишлено били “забременявани”, а след състезанието правели аборт. Практиката датира още от 60-е години, а сред обектите били дори момичета на по 13 години. Но била изоставена, когато допинг тестовете започнали да отчитат нивата на различните хормони и станало вероятно спортистката да бъде дисквалифицирана.

Олимпийската шампионка с тима на СССР от Мексико 68 Олга Коваленко си спомня, че била заставена да забременее на 18-годишна възрост, а 10 седмици по-късно направила аборт.

“Моят случай не беше единствен – разказва тя. – Аз бях една от многото, на които беше предписван задължителен секс. Момичетата, които отказаха, бяха изхвърлени от отбора, а които нямаха постоянни приятели, трябваше да правят секс с треньорите. Така или иначе с тях споделяхме всичките си интимни проблеми. Момичета на 15-16 години, които са далеч от родителите и общуват само в тесен кръг. Всяка втора беше влюбена в треньора и той го знаеше. Нямаше нужда да прибягват до принуда или алкохол. Но това го разбрах по-късно, а тогава бях бясна от обида. А когато избираха титулярката за състезанието и тя отиваше в стаята на треньора, завиждах и ревнувах като луда.”

Треньорски предпочитания

Но сексът между треньори и състезателки може и да е противопоказен за спортните успехи. Легендарната биатлонистка и ски бегачка Анфиса Резцова си спомня, че в един момент специалистите са започнали да избират състава на отбора с оглед на предпочитанията си в леглото.

“В началото на 90-е години треньорът спеше с всички състезателки, а после взимаше в тима тези, които му харесваха – разказва носителката на 3 олимпийски титли. – Оказа се много трудно да се върна в отбора, някои искаха пари, а други друго. Грозен подход.”

Няма „Не искам”

Ако спортистките не били склонни да изпълняват треньорските нареждания докрай, рискували не само мястото си в отбора. Олга Корбут, една от най-великите гимнастички в историята, разказва, че треньорът й Роналд Книш я принуждавал да пие коняк, за да получи необходимото настроение и да изпълни сексуалните му фантазии. Неподчинението водело до бой и изнасилване.

Корбут твърди, че десетилетия по-късно продължавала да сънува кошмари и това я принудило да разкаже истината за пътя към успехите си.

Спонсорът е щедър

Наскоро стана ясно, че младата руска фигуристка Юлия Липницка има много богат покровител. “Ако съм правил нещо с нея, няма нужда да го разказвам на вас”, заяви Пьотър Макаренко, собственик на голяма компания за спортен мениджмънт. Естествено, това доведе до всякакви слухове. Но Липницка далеч не е първата млада спортистка в такова положение. Същото беше с тенисистката Анна Курникова в началото на кариерата й. Таблоидът “Нюз ъф дъ Уърлд” свърза блондинката с мафиота Яков Хофман.

“Ако не беше той, никой нямаше да чуе за Курникова – казва треньорът по тенис Игор Татеосов, близък на убития престъпен бос. – Докато беше малка, той плащаше за всичко – първата й ракета, уроците по тенис, пътуването в Америка.”

Дори слуховете да са верни, Курникова едва ли би била изключение в големия тенис. Източник на руски вестник разказва, че станал свидетел на любопитна случка в мадридски хотел преди голям турнир през 2007-а.

“На връщане от рекламна презентация с участието на Дементиева и Чакветадзе се озовах в асансьора с плешив дебелак – разказва свидетелят. – Той енергично обсипваше с целувки млада жена, която изобщо не се дърпаше. Когато слязохме, с учудване видях, че дебелакът е вицепрезидент на компанията-спонсор, а жената Йелена Янкович – звезда на турнира и пета в ранглистата по онова време. Не спираха да се милват, докато стигнаха до стая с номер 333. Така случайно разбрах, че има “специални” услуги за някои богати спонсори дори от участничките в турнира.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена