Селахатин Демирташ: Заформи се мръсна сделка в турската политика за преминаване към президентска република

Съпредседателят на Народната демократична партия на Турция Селахатин Демирташ заяви, че Партията на националното движение е сключила „мръсна сделка“ с управляващата Партия на справедливостта и развитието относно преминаването на страната към президентска форма на управление, пише "Хюриет", цитиран от "Фокус".

„Нямам специфична информация, но лидерът на ПНД Девлет Бехчели и ПСР готвят нещо на дневен ред, свиквайки срещи зад затворени врати“, заяви Демирташ. Той добави, че ПНД „се преструва, че е опозиционна, но всъщност участва в тайни срещи с управляващите“.

„Що се отнася до президентската система Бахчели е подал топката на ПСР, за да им помогне да отбележат точка. Мислех, че ще бъдат по-морални и етични. Провеждайки преговори за президентската система, докато се опитват да се правят на опозиция не допринася за политическата етика. Партията може да реши да подкрепи правителството по въпроса и това е почтено действие. Но е неетично да се действа като опозиция, докато се водят мръсни преговори едновременно с това“, добави Демирташ.

„Това е нарочен сценарий съставен от ПСР и от ПНД. Никой не трябва да се опитва да ни продаде диктатура, прикривайки се с това, че парламентарната система на управление не работи“, добави той, посочвайки, че неговата НДП се противопоставя на президентската система. „Що се отнася до президентска система, полупрезидентска или каквато и да е друга, най-важното е не да се назовава системата, а да се определи дали ще или дали няма да включва демокрация. Създаването на едноличен диктаторски режим е нещо, за което се борят от отдавна. Те го наричат президентска система. Ние вече обявихме, че сме срещу нея“, добави Демирташ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят