Села в искърското дефиле на бунт заради скъпата вода

Снимка: Архив

Жителите на селата Зверино, Елисейна, Злидол, Оселна и Игнатица се вдигат на протест срещу рязкото поскъпване на цената на водата. Тя идва от планината по гравитачен път и минава през тръби, които самите жители с доброволен труд са полагали преди години. Въпреки това, от 1,30 лв. на кубик, тя ще скочи на повече от 2 лева – твърде висока за бедния край цен, съобщи БТВ.

Водните дружества твърдят, че са задължени от държавата да изравнят цените навсякъде – без значение дали се използват помпи, или не. Освен това трябвало да покриват направени инвестиции.

Пред камерата на bTV жителите на селата разказаха, че преди 10 г. имало обещания за смяна на стария водопровод, но до момента това никъде не се е случило изцяло. Чуха се даже обвинения, че шефът на ВиК-Враца е направил значителни подобрения само в Оселна… където имал вила.

Стига се и до съдебни дела, защото отчитането на водомерите се бави и се случва хората да плащат по 5-600 лв. накуп.

Кметовете на селата, които са от различни партии, подкрепят жителите и настояват за по-приемливи цени и по-голяма ангажираност на дружеството. „Тези искания не са политически”, подчерта кметът на Зверино Цанко Цонев.

Ако не бъдат чути, хората ще блокират пътя през Искърското дефиле.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България