Села на отшелници са множат в Северозапада

Селца само с по двама-трима жители има вече през последните години в област Монтана. С увеличаването на обезлюдяването все повече от малките населени места стават подслони на отшелници, а улици и цели квартали опустяват и се превръщат в джунгли.

Според статистиката на ГРАО най-малкото селище в региона на Монтана по постоянен и настоящ адрес е берковското село Рашовица, където живеят само двама души. В Помеждин – в балканската община Георги Дамяново, жителите са трима, а в Одоровци – община Брусарци, населението е от четирима души. В други 15 села в областта пък жителите са под 50 – общо 471. В Песочница хората са 15, в Лесковец – 20, в Бели брег – 21.

Хората в запустяващите селца са предимно на преклонна възраст и ако нямат близки, които да се грижат за тях, трудно им се осигурява снабдяване с хранителни продукти, транспорт, лекарска помощ и сигурност, коментират от общинските управи.

По данни на националната статистика през миналата 2018 г. населението на област Монтана е намаляло с 2577 души – колкото жителите на градовете Бойчиновци и Брусарци, и демографската криза продължава да обезлюдява региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България