Село вдигна бюстове на патрона си братя Шкорпил

Бюстовете на братята Карел и Херман Шкорпил бяха поставени официално на паметника им в Шкорпиловци - селото, което носи тяхното име.

Церемонията бе част от втория ден на започналата Национална седмица на морето 2019. Кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова припомни, че от 1936 г. селото е преименувано на Шкорпиловци в чест на братята изследователи Карел и Херман Шкорпил.

Карел е създател на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на първата българска столица Плиска, където е и погребан. Херман е уредник на Варненския археологически музей и председател на варненското археологическо дружество. В продължение на повече от 50 години братята развиват изключителна научно-изследователска дейност у нас.

През 1917 г. те откриват останки от антична крепост в землището на тогавашното село Фъндъкли, сега Шкорпиловци. Това е основанието, на което между Долни чифлик и Високе Мито, родния град на братята, е сключена спогодба за партньорство през 2001 г., припомни още Анастасова. Гости на събитието бяха Зденка Боевова – почетен генерален консул на Чехия у нас, Франтишек Йераски – кмет на Високе Мито, Йозеф Румал – чешки общественик и инициатор на изграждането на паметника, както и Андрей Немет – автор на бюстовете. Идеята за бюстовете се заражда преди повече от 13 години, когато Йозеф Румал си построява къща в Шкорпиловци.

Коментари

Задължително поле