Село възражда читалище, затворено от 20 г.

×àñò îò ïîìåùåíèÿòà íà ÷èòàëèùåòî ñà â îêàÿí âèä

Жителите на шуменското село Белокопитово започват възраждане на читалище "Надежда-1927", което е затворено от 20 г. и се нуждае от тотален ремонт. Дори и пет души да имат нужда от духовност, трябва да се помогне, категоричен е кметът Алекси Чолаков. Жадуващите институцията да заработи са много, а тези, които помнят какъв живот е кипял още повече и всяка помощ си струва. Затова инициаторите вярват, че до есента, когато читалището става на 90 г., може да отвори врати.

Шуменската фирма "Алкомет"АД вече е съдействала за ремонт на покрива и така са стопирани всички течове в сградата, разрухата е спряна. Друг дарител е помогнал за поставяне на нова дограма на част от помещениятаа и очакванията са библиотеката първа да отвори врати. Засега 1500 тома книги са пренесени в кметството, за да не пострадат и започва акция за събиране на още. Шуменският университет "Еп.Константин Преславски", УНСС, Съюза на учените в България, Институт за изследване на знанието на БАН и жителите на блок 376 в кв. "Младост"3 в София са изявили желание да помогнат с книги. Регионалната библитека "Стилиян Чилингиров" в Шумен също ще даде възможност на читалището да подбере издания от фонда й.

След 20 г. забвение "Надежда - 1927" вече е легализирано по документи, избрано е настоятелство, а кметът Чолаков е негов председател. Местните хора събират средства, но трудно ще неберат пари за цялостен ремонт от подсилване на основите до лъсване на фасадата. Призовават дарители да подкрепят благородната им кауза, за която са открили банкова сметка:

IBAN - BG66TTBB94001527528911

SOCIETE GENERALE EKSPESSBANK

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони