Село провежда референдум заради депо за промишлени отпадъци

1270 жители на село Чернево, община Суворово, имат право на глас в местния референдум в неделя срещу изграждане на депо за неопасни отпадъци в землището. До допитването се стигна заради общественото недоволство срещу издадено строително разрешително от главния архитект на община Суворово преди две години на инвеститора „Девен“ АД.

За референдума са се подписали над 600 жители на Чернево и на 29 юни ОбС на Суворово взема решение за провеждането му, припомни за „Труд” председателят на Инициативния комитет Валентин Георгиев”. Хората гласуват в две секции в местното читалище на един-единствен въпрос „Подкрепяте ли местната власт да не допуска изграждането на депо за неопасни отпадъци, генерирани от „Девен „АД и рекултивация.”

На 13 септември е насрочено дело във Варненския административен съд, тъй като решението на ОбС за референдума е обжалвано от Окръжна прокуратура и от областния управител на Варна Стоян Пасев. Готови сме и на втори референдум, докато ни се чуе гласът, а ако не успеем по демократичния начин, започваме гражданско неподчинение с затваряне на магистралата и на жп линията, каза Георгиев.

До 11 часа са гласували 18 % от избирателите, посочи председателката на ОИК Маргарита Митева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България