Село пропищя от развъдник на бойни кучета

Хората в добричкото с. Стефаново живеят в ужас заради развъдник на кучета, който техен съселянин е направил в дома си на централната улица "Първа". Зад дуварите й Райко Захариев гледал близо 40 четириноги от бойни породи като добермани, питбули и овчарки, с които търгувал. Обучавал ги в жестокост, насъсквал ги да разкъсват котки и други животинки.

За зверствата стана ясно, след като прокуратурата в Добрич съобщи, че в окръжния следствен отдел са получени по електронна поща сигнали, според които Райко е документирал зверствата с шокиращи снимки и записи, които споделил в социалните мрежи. За случая незабавно са уведомени полицията и районната прокуратура, която може да разследва случая по два текста от НК - за организиране на кучешки боеве и за жестокост към животни.

"Дано най-сетне компетентните органи си свършат работата. Сезирал съм кого ли не - полиция, РИОСВ, ветеринарно-медицинска служба. Никой не реагира, макар че имат правомощията да го сторят. Хората тук се страхуват да минават покрай къщата на Райко. За боеве не съм чувал, но знам, че върти търговия с животните. По цели нощи не спим заради воя им, в двора се въргалят месо и черва, лете не се диша от вонята. По чудо още не е пламнала епидемия", обясни пред "Труд" кметът на Стефаново Марин Хаджийски.

Той многократно предупреждавал Райко, че бизнесът му създава проблем. "Не мога обаче сам да го санкционирам, а още в началото на годината той идва в кметството и плаща по лев годишна такса за 10 кучета. Гледа повече, но смее ли някой да влезе и да ги изброи? По Наредба 14 ветеринарите трябва да дойдат, да ги чипират, да им направят паспорти и да ги включат в националния регистър, но не го правят", коментира кметът.

Според него Райко се хващал като викач на ловци на диви прасета и явно ползвал протекции. Карал и кола без книжка, заради което наскоро бил глобен с 1000 лв. Чашата преляла, след като бабаитът публикувал в профила си Rayko Rifatco във фейсбук клип как насъскани негови кучета разкъсват котка.

Вчера профилът му бе изтрит, но гнусното видео и други снимки от стената му на кучета с дълбоки рани разпространиха много потребители на социалната мрежа с апел Райко да бъде наказан.

"Кучетата, които не биват продадени се озлобяват за лов на диви и домашни животни. Децата му, които стават свидетели на грозните му действия биват възпитавани на същото брутално поведение. Ние трябва да спрем този абсурд в името на всички потенциални бъдещи жертви", написа млада жена от селото с профил "Жен Шен" и апелира всеки, който е ставал свидетел на зверствата, да сигнализира полицията в Добрич. Постът й предизвика лавина от гневни коментари. За случая е уведомен и местният Център за защита на животните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България