Село си избира кмет, който да не емигрира

Урните за президент и кмет в с.Друмево бяха най-пълни

Кметица трети мандат, която предпочете немския град Дюселдорф пред шуменското село Друмево, докара избори 3 в 1 на съселяните си. В неделя млади и стари извиха опашка пред единствената секция в читалището и до към 12 часа 25% вече бяха успяли да гласуват. Опашката обаче си остана, на нея се беше наредил и един от тримата кандидати да ръководят селото след като поста беше овакантен от кметицата Ренгинар Потур. ГЕРБ, БСП и ДПС са издигнали мераклии. 802-ма имат право да избират селски пъревенец, а в списъка за президент и референдум са 1030.

Забавянето идва защото хората трябва да попълнят три бюлетини. Списъците за два различни и избирателите са под различни номера. Повечето гласоподаватели изобщо не стигаха до референдума, по обяд в урната му имаше само 40 бюлетини. Получаваха бюлетина, ако я поискат.

"Един час чаках, но гласувах. Не се сърдя, че кметицата ни заряза, за нейно добро е. В Германия са й децата", обясняваше бившият кантонер Юсмен Осман, докато сърбаше кафе пред селския магазин. Доскоро търговския обект бил стопанисван от бившата кметица. Тя обаче навъртяла вересии за над 30 000 лв., каза настоящият стопанин Гюнал Хюсеин. Той също е събрал повече от дузина неплатени бележки. Да пазарува в неделя се подреди и майката на бившата кметица Назмия Мехмед/67г./ и тя потвърждава, че дъщеря й много жалела съселяните си и им давала продукти без пари. Пенсионерката гласувала на изборите с надеждата Друмево да си избере пак добър управленец. "Няма да пуснем новия кмет да отиде в чужбина, искаме да отвори цех в Друмево, за да имаме работа", настояваха няколко млади мъже. Казват, че им се работи всичко. Сега в кооперацията се трудят 10 души, а местен животновъд дава работа на още двама-трима. Над 1400 души е селото и повечето са потърсили работа зад граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони