ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн

Роси: Ще ги поздравя, ако ни бият на хубав терен

Отново ще изследват водата в село Казанка за уран

13 души са арестувани преди дербито ЦСКА – “Левски”

Директорът на Европол винаги работел с лекота с българските служби

Проф. Алексей Савов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора Засега няма генетични маркери за ранно откриване на злокачественото заболяване

Село с трима избиратели не спира да гласува

Снимка Авторът

Местните не искат висока пенсия, а работа за младите

За жителите на шуменското село Беджене отчаяние няма – трима души с право на глас са останали по къщите, но не спират да дават вота си по избори. Така ще бъде и тази неделя. Точно в 10 ч на селския мегдан ще ги чака кола, пратена от община Нови пазар, за да ги закара до най-близкото село Преселка на 2 км., където има изборна секция.

„Откакто съм станала човек, все съм на избори, не пропускам“, казва Величка Стоянова. Снимка Авторът
„Откакто съм станала човек, все съм на избори, не пропускам“, казва Величка Стоянова. Снимка Авторът

“Не отиваме на разходка, а защото трябва да се гласува. Откакто съм станала човек, все съм на избори, не пропускам”, казва Величка Стоянова (69 г.). Тази година ще бъдат дует избиратели от Беджене. Тя и батко й Христо (84 г.), както му казва. Бившият каменоделец е съпруг на вече покойната й сестра. В Беджене има и трети избирател – баба Донка. Но тя няма как да дойде, защото е най-възрастна и краката не я държат. На последните избори в селото имало още двама заклети оптимисти избиратели – съпрузите Ганка и Димитър Иванови, но те вече напуснали Беджене. Така при вот селото ще има 66% избирателна активност. За шепата бедженци обаче не това е важно, а искат нещо да се промени.

“Всеки път отивам с надеждата да дойде по-добро. А то политиците ни са все едни и същи”, разсъждава Величка. Най-много й тежи, че всеки втори от младите българи е зад граница. Нейният син също два пъти си пробвал късмета в чужбина. Прибрал се заради нея, след като овдовяла, за да не е сама. “Защо трябва да е така? Тази държава ще се обезлюди. За селата пък да не говорим”, махва с ръка Величка. Затова тя не иска висока пенсия, а работа за младите.

В Беджене агитация не е имало, никой не се е втурнал да лепи плакати за трима жители. Затова Христо Стойчев обяснява, че ще реши на кого да си даде гласа, като стигне до урната в съседното село.

В Беджене нямат магазин, но три пъти седмично им карат хляб. В понеделник, сряда и събота кола от Добрич докарва насъщния до къщите на тримата жители. Кмет също им идва на крака при нужда. Наместникът Емил Димитров от съседното село Писарево отговаря и за бедженци. Пенсиите също им се доставят до портите от пощенски служител, който обслужва още три населени места. На него си плащат тока и водата. Община Нови пазар, към която е Беджене, не е оставила селото и без сметосъбиране.

Въпреки че има грижи за селото, англичанка, която имала къща и била пленена от природата, напуснала. С тях живее и рускиня, но тя се прибрала в родината за две седмици. Чакат я с нетърпение, защото искат да има повече живот в селото.

Засега тримата бедженци са упорити и не смятат да напускат селото. “Никога и в никакъв случай. Тук са починали близките ми”, отсича Величка и пак ще чака тези избори да променят нещо за българите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.