Прокурор Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Село с трима избиратели не спира да гласува

Местните не искат висока пенсия, а работа за младите

За жителите на шуменското село Беджене отчаяние няма – трима души с право на глас са останали по къщите, но не спират да дават вота си по избори. Така ще бъде и тази неделя. Точно в 10 ч на селския мегдан ще ги чака кола, пратена от община Нови пазар, за да ги закара до най-близкото село Преселка на 2 км., където има изборна секция.

„Откакто съм станала човек, все съм на избори, не пропускам“, казва Величка Стоянова. Снимка Авторът
„Откакто съм станала човек, все съм на избори, не пропускам“, казва Величка Стоянова. Снимка Авторът

“Не отиваме на разходка, а защото трябва да се гласува. Откакто съм станала човек, все съм на избори, не пропускам”, казва Величка Стоянова (69 г.). Тази година ще бъдат дует избиратели от Беджене. Тя и батко й Христо (84 г.), както му казва. Бившият каменоделец е съпруг на вече покойната й сестра. В Беджене има и трети избирател – баба Донка. Но тя няма как да дойде, защото е най-възрастна и краката не я държат. На последните избори в селото имало още двама заклети оптимисти избиратели – съпрузите Ганка и Димитър Иванови, но те вече напуснали Беджене. Така при вот селото ще има 66% избирателна активност. За шепата бедженци обаче не това е важно, а искат нещо да се промени.

“Всеки път отивам с надеждата да дойде по-добро. А то политиците ни са все едни и същи”, разсъждава Величка. Най-много й тежи, че всеки втори от младите българи е зад граница. Нейният син също два пъти си пробвал късмета в чужбина. Прибрал се заради нея, след като овдовяла, за да не е сама. “Защо трябва да е така? Тази държава ще се обезлюди. За селата пък да не говорим”, махва с ръка Величка. Затова тя не иска висока пенсия, а работа за младите.

В Беджене агитация не е имало, никой не се е втурнал да лепи плакати за трима жители. Затова Христо Стойчев обяснява, че ще реши на кого да си даде гласа, като стигне до урната в съседното село.

В Беджене нямат магазин, но три пъти седмично им карат хляб. В понеделник, сряда и събота кола от Добрич докарва насъщния до къщите на тримата жители. Кмет също им идва на крака при нужда. Наместникът Емил Димитров от съседното село Писарево отговаря и за бедженци. Пенсиите също им се доставят до портите от пощенски служител, който обслужва още три населени места. На него си плащат тока и водата. Община Нови пазар, към която е Беджене, не е оставила селото и без сметосъбиране.

Въпреки че има грижи за селото, англичанка, която имала къща и била пленена от природата, напуснала. С тях живее и рускиня, но тя се прибрала в родината за две седмици. Чакат я с нетърпение, защото искат да има повече живот в селото.

Засега тримата бедженци са упорити и не смятат да напускат селото. “Никога и в никакъв случай. Тук са починали близките ми”, отсича Величка и пак ще чака тези избори да променят нещо за българите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.