Село с църква в кръчма зове за помощ

Вехтово от 3 г. събира пари за нов храм

За изграждането му ще бъдат необходими точно 124 947 лв.

Много трудно се гради църква в днешно време. Може да е с големината на къща и да са нужни стотина хиляди лева, но пари трудно се намират. Това обясняват инициаторите за нов храм в шуменското село Вехтово. Там почти от половин век местните християни се молят за здраве и благополучие в преустроена селска пивница. Сградата успешно е превърната в храм по канон и е благословена да служи за молитвен дом. На покрива е издигната камбанария с кръст и отдалеч е ясно, че това е църква. В източната част на постройката е светия олтар. Стените не са иконописани, но има иконостас, окачени са и икони литографии. Няма дърворезбовани тронове, както в някои църкви, но вярващите са изписали имената си на облегалките на най-обикновени дървени столове. Като дойде християнин, има къде да си запали свещ, да се помоли и да се прекръсти.

Хубаво, но от първите години на новия век църквата “Свети великомъченик Димитър” се руши с всеки изминал ден. И няма как да бъде укрепена. Подът скърца застрашително. Нали отдолу има кладенец. Някога е бил чуден за охлаждане на питиетата, припомнят паметливи. Пукнатините по стените се виждат с просто око. А завали ли дъжд, тече и вътре. Истинско чудо е, че не поразява олтара, а капе далеч от иконите.

Още от 2009 г. селото умува как да съгради нов храм, но не си дава и стария. Храм в селото трябва да има, настояват местните хора. И обясняват, че постройката не е безопасна, но продължават да се събират тук всяка неделя. Ако отец Васил, който служи на големите празници, каже, че ще дойде в 9 часа, миряните идват още в 8 от нетърпение и за раздумка.

„Хората имат нужда от църква, тя е надежда. Всеки има някакво притеснение, болка, а влезеш ли тук, ти става светло”, обяснява Дешка Илиева (69 г.). Преди десетилетия нейният дядо Цаньо е бил сред инициаторите за храм във Вехтово, днес тя е в църковното настоятелство. Разказва, че по онова време селските първенци събрали пари и имали толкова, че да откупят постройка. Теглили жребий как да нарекат храма и се паднал Свети Димитър. По името на светеца се определял и общоселският празник. Тази година християните във Вехтово пак ще посрещнат своя Димитровден на 26 октомври в старата църква. Вече са поръчали курбан. Всеки е добре дошъл на тържествена литургия в храма, ще получи риба за здраве, а може и да остави лепта за новия строеж. Най-голямото желание на вехтовчани е следващата година вече да са издигнали втората църква поне до груб строеж.

Имат парцел от близо 800 кв. м, дарен от община Шумен. Арх. Добрил Добрев е изготвил безвъзмездно архитектурния проект за храма. За съграждането му ще бъдат нужни точно 124 947 лв., сочат сметките.

„Вече няма отказване, ще бъдем упорити и дано успеем”, казва Дешка и с часове може да разказва за църковните перипетии. Минали са малко повече от 3 години от паметния за селото 28 август 2014 г., когато Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие с местни свещеници направил тържествена копка за новия храм и положил първия камък. До сега на мястото има само дървен кръст, ограден с мрежа. По банковата сметка на настоятелството са събрани към 18 000 лв. А за да стартират строителите е необходимо да има поне 46 000 лв. за първия етап до груб строеж.

Най-първите постъпления дошли от вехтовчани. Когато се раздавали пенсиите, на вратата с гишето застанал бивш кмет и всеки отделил колкото може. После инициаторите започнали да обикалят по фирми и да обясняват колко е важна за тях църквата. По време на последните избори много партийци идвали да ухажват избирателите и всички обещавали да помогнат за святото дело. Дешка се зарича, че вече е минало доста време от казаните думи и сега е ред да се изпълнят. Ще обиколи партийните централи в Шумен, за да им напомни. Най-голямото дарение от 2000 лв. е постъпило от партия “Атака”. Още един бизнесмен дал 1000 лв. Стотици извадили по 10, 20, 50 лв. Дешка разказва, че като идвала в Шумен, я срещали познати, чули за благочестивото начинание и от сърце давали пари за църквата. До стотинка е носила в банката.

Настоятелството ще посети и кмета на Шумен Любомир Христов в приемния му ден 30 октомври. Очакват помощ от общината, няма да откажат и доброволни дарения от заплатите на общинските съветници, ако решат да отделят от тях.

„Ако не успеем да построим църквата, селото ще ни накаже. Дали сме дума пред Бог”, разсъждават седмината инициатори. Обясняват, че заедно с първия камък в земята е вкопана и стъкленица с техните имена, и връщане назад няма.

Сигурно е, че и мюсюлманите в селото ще помагат за християнския градеж. Когато джамията имала нужда от ремонт, всички се впуснали. Сега мнозина им казват - започнете градежа и ще се включим. А вдигнат ли църквата до груб строеж, вече имат обещание от бизнесмен, който ще дари дограма и ел. инсталация. Имат идея и как ще се сдобият с иконостас.

Селото се обединило и това лято, когато трябвало да опазят от затваряне детската градина “Щастливо детство”. Вече нямат училище, но били категорични, че няма да допуснат и 17-те малчугани да пътуват до съседното село Друмево. 214 души от общо 550 население се подписали и общинският съвет в Шумен оставил забавачката.

До начеването на новия строеж във Вехтово ще бие камбаната на върха на старата църква. На празник и всяка неделя баба Милица, която вече е прехвърлила 80-те години, се грижи тя да не спира да звъни. Кани се да бъде клисар и на новия храм. А който иска да помогне, може да го направи с дарение по сметката на храм „Свети великомъченик Димитър” с. Вехтово, IBAN: BG58STSA93000021103918; BIC: STSABGSF, „Банка ДСК” АД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи