Село ще има гробище след 37 г.

Шуменското село Коньовец, което е създадено преди 37 г. и в него живеят към 400 души, най-после ще има свое гробище. До сега покойниците се возят до съседни села, където имат роднини. Последно през декември починал бил погребан в с.Царев брод /на 9 км б.а./. В четвъртък сесията на общинския съвет в Шумен реши в бюджета за 2018 г. да се заложат 40 000 лв. за траурен парк на селото.

Проблемът идва оттам, че община Шумен не разполага със собствен терен в Коньовец и трябва държавата да отпусне парцел. От кметството вече един път са отправяли запитване до областния управител, но отговорът не бил задоволителен, обясни кметът на Шумен Любомир Христов. Ще има втори опит и се очакват поне 5 дка за гробище, каквото трябва да има всяко населено място.

Особеното в Коньовец е, че то е създадено покрай държавното стопанство "Кабиюк" и тук почти няма частни къщи. Работниците, които идват да работят в конезавода /създаден още през 1864 г. б.а./ остават да живеят сред уникалната природа с фамилиите си под наем в държавни постройки. Малцина са успяли м.г. да си купят дворни места с право на строеж. Коньовец е известно и с най-младия кмет у нас - Гьокхан Реджеб/24 г./, който наскоро се дипломира от Шуменския университет "Еп.Константин Преславски".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България