Селски училища масово искат да се обединяват за повече пари и ученици

Снимка: Архив

Основно училище „Братя Миладинови” в якорудското село Конарско е едно от тях. То иска да бъде преобразувано в обединено от следващата учебна 2017-2018 г.  В селското школо учат малко над 130 ученици от първи до осми клас. Ръководството обаче има идея в учебното заведение вече да се обучават деца до десети клас.

Наскоро общинският съвет одобри с 14 на 3 гласа искането на хората в Конарско, в което живеят 1250. Жителите се надяват, че преобразуваното на училището в средищно ще увеличи броя на учениците, тъй като тук ще дойдат да учат деца от селата Бел камен и Черна Места.

„Това стана някаква мода – всяко основно училище иска да е обединено, за да има повече ученици и повече средства. Но никой не мисли дали има база, кадри, какво образование ще се предложи след осми клас. В момента почти всички паралелки са маломерни в училището в Конарско. А да станат обединени искат и основните училище в селата Смолево и Юруково. В същото време има две средни училища в Якоруда, в които децата са обезпечени с транспорт и общежитие. В тях учат дори деца от съседните общини Белица и Велинград”, коментират образователни специалисти.

Наскоро такава процедура поискаха и училищата  в гоцеделчевските села Лъжница и Корница , за да обучават деца до десети клас.

Според началника на Регионалното управление на образованието в Благоевгра Ивайло Златанов, за преобразуване на едно училище в обединено са необходими редица фактори като добра материална база и професионална подготовка на педагозите.

По закон тези предложения се разглеждат в общинския съвет. Но е добре да се иска и становището на РУО, когато се решават такива важни въпроси, свързани с образованието. Последната дума е на министъра на образованието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование