Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

100 декара от сметището край село Цалапица горят

Премиерът Борисов в Болярово: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Компании изтеглят капитали от страната Чуждестранните инвестиции са отрицателни

В ДАНС се проведе среща във връзка с предоставяне на информация по искане на главния прокурор

Дистанционна специалност обмислят за джипитата През есента започва изграждане на национална педиатрия

Изяли сме 12 000 тона мед от трети страни

Евакуираха Айфеловата кула, след като бе забелязан мъж, катерещ се по нея

Деми Роуз като гръцка богиня (СНИМКИ)

Намериха тялото на 68-годишен мъж в Кърджалийско

Селски храмове край Монтана пазят корените на християнството и изкуството

Изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница представи в Държавния архив – Монтана докторът по изкуствознание Катерина Дюлгерова.

Ръководител на дисертацията е проф.д-р по изкуствознание Елена Попова от БАН, а с нея в представянето се включи и доц. д-р Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Проучването на храмовете „Свети Николай”, които са с петвековна история и са обявени за национални паметници на културата, е продължило три години. В архитектурата и фреските на черквите може да бъде проследено развитието на православието и българското изобразително и строително изкуство на границата между Средновековието и Възраждането, отбелязаха специалистите.

Двете села са били част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак. Според най-старият запазен опис на населението в региона в периода 1454 – 1455 година в Горне Верениче е имало 100 домакинства и приходи от 14 752 акчета, а Долне Верениче имало 197 домакинства и приход от 29 015 акчета и се равнявало по големина с град Видин и дори го превъзхождало по доходи, разказаха историци.

На изявата присъстваха Видинският владика Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и общественици. „За нас това изследване е ценно защото проследява корените на хората, които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух. Това е националната ни памет и е една предпоставка за съхранение и препредаване на това религиозно наследство”, каза видинския владика Даниил.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.