Семейството на болно дете спечели от лотарията

Снимка: Pixabay

Родителите на болно дете от доспатското село Змеица спечелиха голяма сума пари от лотарията, информира БНТ.

Семейството на 38-годишния Реджеп Газиев от години живее в недоимък, но не се предава. Крепи ги грижата за детето и надеждата, че ще дойдат по-добри дни.

„Господ си знае работата, знае кому да даде. В селото всички се познават, знаят си и болките и хала.“, коментират хора от селото пред БНТ.

Реджеп е самоук резбар. Показва издялкани фигури, засадено дръвче. Казва че му е хоби, а иначе работи каквато работа намери.

„Трудя се за детето, за майка ми, за цялото семейство, разбираш ли, не спирам, почнал съм работа от малък, това е, може и по-малък да съм бил от мойта дъщеря“, разказва бащата пред БНТ.

Газиев има две дъщери. По-голямата Мирела, се родила седмаче и лекарите прогнозирали мозъчно увреждане. Дори уговаряли майката да я остави.

„Аз тогава казах – не, не и не, казах, защото аз няма да позволя мойто дете да е като в Могилино. И оттогава са борим. Беше наистина сравнително добре, даже последната година са радвахме че вече произнасяше думи.“, разказва майката Магдалена Газиева.

От раждането си Мирела е с детска церебрална парализа, хидроцефалия, епилепсия.

„През две и четиринайста вече след един гърч, заради някаква инфекция, не знам нещо такова, изпадна в будна кома и до ден днешен. До тогава ядеше пасирана храна, хранихме се, но вече от три години сме на специална храна за сонда и е скъпа и си мислехме, че ще се справим в началото, но се оказа много, много трудно.“, разказва още майката.

Магдалена е все край детето, като личен асистент но на четиричасов работен ден.

За да издържа семейството, Реджеп отишъл на гурбет за няколко месеца. Но пък тогава майка му се разболяла и се принудил да се върне. За храната на детето, често разчитали на дарители, на които и сега са благодарни. Бедите не са ги отказали да вярват в доброто.

„Всеки ден си мисля че има надежда и така. Има надежда. И на всички майки искам да кажа, които отглеждат такива деца че това не е наказание, това е изпитание. Никога, никога да не си лишават децата от нищо, колкото и да му е трудно, защото един ден може би това ще е дар от Бога за тях.“, споделя Магдалена пред БНТ.

Реджеп Газиев е мюсюлманин, но е оставил на лично място в дома си иконката, изпратена му от отец Иван от Нови хан, заедно с десет шишета храна за детето. На Коледа открил ясно начертан кръст върху една обикновена ябълка. Сега в тях вижда знак, след като му се паднала голяма печалба – 100 хиляди лева.

„Ще направя един разсадник и другите пари ще стоят за детето за храна. Това е. Каквото изкарам с моя труд, разбираш ли, решил съм да му направя една чешма, цял вид, ръката и от очите да му тече вода и да пият хората.“, споделя бащата.

„Това наистина са много пари. Но първо искам да кажа че, никога, никога, хората да не са променят от парите, че са спечелили, да стане друг човек. Нека да си останат хора. Защото парите ги има, и минават, заминават, хората, приятелите, роднини, близки, дарителите, хората, които са отделили от залъка – утре, други ден трябва да ги познаваш.“, казва Магдалена.

Родителите сега ще могат да си позволят и рехабилитатор за детето. А Реджеп е категоричен, че като направи разсадника, ще подарява дръвчетата. Наумил си е и да възстанови стария римски мост на пътя за Доспат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.