Семерджиев назначи педиатърка с дипломатически опит за шеф на фонда за лечение на деца

Със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев от днес управлението на Център „Фонд за лечение на деца“ се поема от д-р Тинка Троева, съобщиха от МЗ. Тя заменя проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари.

Биографията на новата началничка, предоставена от МЗ:

Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт.

Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1979 година, специализира „Детски болести“. Има магистратури по „Международни икономически отношения” от УНСС и „Обществено здраве“ от Университета Билефелд, Германия.

През 1986 г. тя придобива и специалност по „Социална медицина“, а през 1989 г. - по „Медицинска информатика“ и „Здравен мениджмънт“ в Медицинска академия - София.

До 1996 г. д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в 37-то u главен съветник в 38-то Народно събрание.

Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг “съветник“ и „пълномощен министър“ при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС – пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция.

През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи. През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве