Семинар за подобряване работата на доброволните отряди проведоха в Пловдив

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Семинар за подобряване работата на доброволните формирования в Пловдивския регион бе проведен днес в областната управа. Срещата бе открита от областния управител Здравко Димитров, а участие в нея взеха главният експерт по сигурността в областната администрация Валери Баранов и представители на областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението". На семинара бяха обсъдени промените в Закона за доброволните формирования, актуалното състояние на доброволните отряди, възникналите проблеми и бяха направени предложения за преодоляването им.

Сред новите изменения на нормативната уредба е, че при общини с население до 20 000 души трябва задължително да бъдат създадени доброволни формирования. Новост е и алинеята, в която се дава възможност на юридически лица да създават доброволни отряди. На територията на град Пловдив работят доброволни формирования, в които членуват 268 доброволци. Оказва се обаче, че има звена на територията на областта, създадени формално и не функциониращи на практика, тъй като програмата, по която се заплаща трудът им вече е изчерпана. Беше изтъкнато, че в община Съединение до момента не е изградена такава структура и трябва спешно да бъде създадена.

Инспектор Костадин Чифлигаров даде насоки за работата на общините с доброволните формирования по места в съответствие с новите изменения на нормативната база и допълни, че много малко са държавите, които могат да си позволят да разчитат само на професионална армия за справяне в кризисни ситуации и за това повечето от тях разчитат на доброволци. Чифлигаров даде пример с Германия, където доброволческите отряди са изключително популярни. "Държавата е осъзнала своята отговорност в това направление и я е регламентирала в нормативните документи, но трябва вие да дадете им живот и да ги изпълните със съдържание. Предизвикателствата, пред които се изправяме, трябва да решаваме заедно", декларира инспектор Чифлигаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони