Сепаратистките партии в Каталуния с мнозинство на предсрочните избори

Либералната формация "Граждани" е получила най-много места на избори за местен парламент в Каталуня, предаде БНТ. Въпреки това трите партии, подкрепящи независимостта, ще могат да си осигурят мнозинство. До изборите се стигна след като Мадрид отне автономния статут на областта заради проведения референдум за независимост.

При обработени 96% от гласовете партията "Гражданите" имат преднина от почти 160 000 гласа пред листата на уволнения премиер Карлес Пучдемон - "Заедно за Каталуня". Трите партии, поддържащи независимостта, биха имали общо мнозинство от 70 места, което е напълно достатъчно, за да покрие минимумът за мнозинство от 68 места.

По предварителни данни партията на бившия вицепремиер Ориол Жункерас заема третото място с около 12 000 гласа по-малко от партията на Пучдемон и 32 места. Социалистите, които са "за" оставане с Испания, имат почти двойно по-малък резултат със 17 места, докато каталунският клон на "Подемос" - 8 депутати в парламента.

Ако окончателните резултати останат същите, това ще бъде поражение за партията на испанския премиер Мариано Рахой, която получава едва 3 места. Жителите на Каталуния се надяват новоизбраното правителство да донесе стабилност в региона.

Лаура, жител на Каталуния: "Надявам се след изборите всичко да се върне в обичайния си ритъм. Парламентът да се фокусира върху нуждите на хората, а не върху отцепването. Трябва да се работи за каталунците, да се създават работни места, да се предотврати напускането на компании от областта."

Привържениците на отцепването на областта от Испания изразиха задоволство от победата.

Монсерат, пенсионер: "Победихме и имаме мнозинство, но сега започва трудното. Трябва да видим с кого ще преговаряме, за да се справим. Каталунците трябва да продължават с демонстрациите. Искаме република и ще направим каквото е нужно."

Изборите би трябвало да сложат край на прякото управление, наложено от Мадрид след обявяването на независимост, но не и преди да е съставено правителство. Ако това не се случи до три месеца, ще се наложи да се проведат нови избори. При сегашните резултати Пучдемон се оказва възможен кандидат-премиер като водач на листата си, но встъпването му в длъжност в Брюксел би било проблемно. От друга страна той вече е заявявал, че ако партията му спечели, би се върнал в Испания дори въпреки риска да бъде арестуван. Броенето ще е изцяло ръчно, за да се избегнат кибератаки.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа