Сергей Добрев, председател на Общински съвет-Лясковец и член на УС на НАПОС-РБ: Въпреки политическата криза, продължаваме напред, няма място за отстъпление

-Господин Добрев, Вие сте първи мандат председател на Общинския съвет в Лясковец. Защо се нагърбихте с това предизвикателство?

- Точната дума е „приех“. Аз съм бил три мандата общински съветник, бих казал активен общински съветник и когато станаха ясни резултатите от последните местни избори, дойде предложение от най-многобройната група, в Общинския съвет в Лясковец за председателското място. Преценявайки работата на общинските съветници от тази група, а и това че кметът г-н Васил Христов, е от същата политическа сила, реших че може да работим добре заедно, приех предизвикателството. Мисля, че за изминалите вече осем месеца се очерта едно много  добро взаимодействие между местна изпълнителна власт и Общински съвет- Лясковец.

-Какви по-важни решения успя да приеме Общинският съвет под Ваше ръководство?

-Честно казано, всички решения са важни. Но бих откроил приемането на бюджета на община Лясковец и приемането на нов правилник за работата на Общинския съвет.

-Как работи местният парламент в Лясковец по време на политическа криза в държавата?

-Местният парламент работи добре. Разбира се, политическата криза се отразява и на работата на общинските съвети и на работата на местните администрации, но не бива да се оплакваме. Работим в тясно взаимодействие с кмета и администрацията, разглеждаме и приемаме внесените от тях  решения, внасяме и ние като общински съветници предложения за решения и продължаваме напред. Няма място за отстъпление!

-С какви трудности се сблъскват общинските съветници в дейността си?

-Не бих казал, че има кой знае какви трудности и препятствия за работата на общинските съветници. Може би специално в Общински съвет- Лясковец трябва да оптимизираме самия процес на изпращането на материалите за сесиите, тъй като работим още с хартиени носители. Съветниците получават материалите за сесия и на мейл, но на самата сесия работим с хартиен носител. Лично аз смятам, че това трябва да се промени и ще направя всичко възможно от следващата година  на сесиите на общински съвет Лясковец, да се работи с таблети.

-Какви законодателни промени е належащо да се приемат, за да се подобри работата на Общинските съвети?

-Само преди няколко месеца се направиха доста промени в ЗМСМА, които касаят работата на общинските съвет и комисиите към тях. Не мисля, че всички тези промени улесниха работата на местните парламенти, дори мога да кажа , че някои от тях дори я затрудниха. Личното ми мнение е, че е по –добре да не се пипа вече ЗМСМА в частта му за работата на общинските съвети.

-Вие сте член на УС на НАПОС-РБ. Имате ли конкретни идеи за развитието на асоциацията?

-Аз съм за  нов член на Управителния съвет на НАПОС-РБ и тепърва навлизам в работата му. Според мен най важното, което трябва да се случва е много бързо да се намери диалог със законодателя и законите , които касаят общинските съвети да бъдат дискутирани преди да влязат в зала и да бъдат гласувани от народните представители.

Сергей Добрев е роден на 28.09.1967г. в с .Ореш, община Свищов. Има бакалавърска степен по Теология и е  магистър по Дипломация и национална сигурност. С три мандата като общински съветник. Женен , с една дъщеря и внук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони