Сергей Лавров: ЕС разширява влиянието си с ултиматума „или сте с нас, или с Русия“

Европейският съюз разширява своето влияние чрез ултиматуми на основата „или сте с Европа, или с Русия“, това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбската агенция BETA, предава РИА Новости.

„Що се отнася до изискванията, които ЕС е поставил пред Сърбия за признаването на Косово, може да се каже следното. ЕС изисква от всеки потенциален член да се присъедини към общата външна политика на Съюза, същата политика която доведе до ескалация на напрежението в Европа и същата политика, която се използва за разширяване на НАТО и бе поставена пред европейските държави и Украйна – или сте със Запада или с Русия“, заяви Лавров, като добави, че според него „това е доста лоша практика“.

„Съжалявам, че ЕС, стремейки се да разшири влиянието си използва тези похвати, която се използва в програмата „Източно сътрудничество“ и която бе формирана преди няколко години спрямо постсъветските държави. На практика това сътрудничество се реализира на основа на ултиматума „или с Русия, или с Европа“, подчерта още външният министър.

„Жалко е, че нашите европейски колеги от Брюксел продължават да ползват този похват. Ние бихме предпочели връщането към концепцията, която бе неколкократно застъпвана в Брюксел и няколко европейски столица“, добави първият дипломат.

Коментари

Задължително поле