Сергей Лавров на среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Алания

Снимка: Архив

Руският външен министър Сергей Лавров е в Турция за среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу, информира БНТ.

Очаква се Москва да поиска разяснения относно изявление на турския президент, че турската операция "Ефратски щит " в Сирия е започнала с цел Башар Асад да бъде свален. Президентът на Турция е говорил с руския си колега по телефона по този въпрос и е дал съответстващо обяснение.

Сергей Лавров е в турския град Алания, където се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Основната тема е борбата с тероризма в Сирия.

Срещата протича на фона на изявление на турския президент във вторник. Реджеп Ердоган заяви, че турската военна операция в Сирия е започнала, за да свали от власт сирийския президент Башар Асад.

Преди това Анкара твърдеше, че операция "Ефратски щит" прочиства пограничните райони от бойци на "Ислямска държава".

От Кремъл заявиха, че думите на Ердоган са новост за тях и че по време на визитата си в Турция Сергей Лавров ще зададе въпрос за изявлението на Ердоган. Президентът на Турция вече е говорил с Владимир Путин по телефона. От Кремъл не съобщават подробности освен, че турският държавен глава е обяснил коментарите си аз Асад.

По-рано руският първи дипломат даде интервю за италианския вестник "Кориере дела сера". В него той заявява, че Москва е готова на диалог с НАТО, но само на равноправна основа. Лавров казва още, че Русия се надява новата администрация на Доналд Тръмп да не повтаря грешките на предшествениците си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа