Сергей Лавров: САЩ и ЕС насаждат тоталитаризъм и узурпират международния процес

Опитите на САЩ и ЕС да насаждат тоталитаризъм са неприемливи. това заяви руският външен министър Сергей Лавров в хода на онлайн заседание на Съвета за сигурност на ООН. По неговите думи „Западът вече изобщо не се съобразява с нормите на международното право и сега изисква от всички да спазват неговите правила и да се подчинява на установения от тях ред“.

Това, както отбелязва Лавров, се потвърждава от изявленията, направени в края на министерската среща на Г-7 – „западните лидери не се стесняват да заявят, че главната задача на световната политика трябва да бъде да се противодейства на опитите на Русия и Китай да променят реда, основан на правила“.

„Считаме за недопустими подобни стъпки за насаждане на тоталитаризъм в световните дела, които нашите западни колеги, предимно САЩ, Европейския съюз и техните съюзници, все по-често предприемат, отхвърляйки всички принципи на демокрацията и многостранността на международната сцена“, подчерта руският министър.

По неговите думи, практиката да се налагат едностранни санкции на Запада е един от примерите за този диктат. Ограниченията се налагат без каквато и да е международна правова аргументация и преследват единствената цел „да накажат неугодните режими и да отстранят конкурентите“, заяви Сергей Лавров, като добави, че в условията на пандемия тези рестрикции рязко ограничават способността на редица развиващи се страни да се противопоставят на разпространението на инфекцията.

Руският външен министър обърна внимание и на действията на западните страни, чиято цел е да узурпират глобалния процес на вземане на решения.

„За това се популяризира концепцията за така наречения ред, основан на правила, концепция, замислена като заместител на международното право. Не е излишно да се припомни, че международното право вече се състои от набор от правила, но правила, договорени на универсални платформи и отразяващи консенсус или най-широкото споразумение“, посочи Лавров.

„Смятаме за изключително вредни подобни действия в обход на ООН, които целят да узурпират процеса на взимане на решения, които трябва да се прилагат глобално“, подчерта министърът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия