Сергей Станишев е избран за зам.-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев беше избран единодушно за заместник-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Това съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев.

„Благодаря на всички колеги за подкрепата и гласуваното доверие. За мен тази позиция е голяма чест и отговорност, тъй като това е една от най-големите комисии на ЕП – и като числен състав, и като тематичен обхват“, заяви Станишев.

„Доволен съм, че успяхме да запазим този важен пост за делегацията на българските социалисти в ЕП след напускането на г-жа Илияна Йотова, защото в тази комисия са концентрирани редица важни за България въпроси – политиките, свързани с миграцията и бежанците, граничната охрана, Шенген, правосъдието и върховенството на закона, визовият режим с трети страни, защитата на личните данни и т.н.“, коментира българският евродепутат.

В компетенциите на комисията влизат въпроси като борбата с международната престъпност и тероризма, опазването на основните права, гарантирането на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот в цифровата ера, борбата с дискриминацията, новите мерки в областта на сигурността на ЕС като Европейската гранична и брегова охрана и редица други. Комисията работи с представители на властите в държавите-членки, Европейската Комисия, специализираните агенции на ЕС, гражданското общество и академичните среди.

Станишев добави още: „Борбата с тероризма, включително на европейска почва, и проблемът с миграцията изискват преосмисляне не само на европейския подход към сигурността, но и на защитата на основните граждански права и свободи. Във времена на икономическа криза и ширеща се безработица, намирането на нов баланс между инвестиции в социалната сфера и в сектор сигурност е още по-трудно. Предстои много работа по тези теми на европейско равнище и комисията LIBE ще бъде точно в окото на бурята“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа