Земетресение от 3 по Рихтер край Белица Няма данни за пострадали хора

„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Сержант от България е сред военните, които САЩ изпраща в Европа

Снимка: БНТ

Българин е един от 6000-те хиляди войници, които САЩ ще разположат в Европа в началото на 2017 година. Сержант Димитър Джерикаров пристига в САЩ, след като спечелил зелена карта от лотарията преди 3 години, разказва репортаж на БНТ.

Джерикаров служи във Форт „Карсън“ в Колорадо – домът на Трета бронирана бригада, която ще бъде изпратена в Европа. Записва се като доброволец и заминава за Дивания, Ирак, с Пети пехотен батальон. Там се ражда идеята да си опита късмета за САЩ.

„В Ирак срещнах много момчета от Щатите, включително един морски пехотинец, Джо Син, който ми стана приятел. Играехме баскетбол заедно и той ми каза – абе защо не си подадеш документите за Зелена карта“, разказва Джерикаров.

Три години Джерикаров подава документи, през което време работи вече като полицай в Осмо районно управление в София. Междувременно се раждат двете му деца – Михила, на 10 години, и Александър, на 7. През 2013-а печели виза.

Беше като удар от тотото. Никой не очакваше, че това ще се получи, освен мен. Аз си подавах документите всяка година, третият път уцелих. Беше шок за всеки. В края на 2013 г. напуснах полицията, събрах си багажа, продадоха двете коли и тръгнах към Щатите.

Пристига в САЩ, записва се в армията и бързо се издига. Сега отговаря за логистиката и транспортирането на всичко в своя батальон – от войници до техника.

„Това е Америка – тука небето ти е граница. Ако си упорит, ако си заедно с останалите, ще стигнеш далеч. Аз съм американец с български произход. Аз уважавам България, мъчно ми е все още за България, на децата също им е мъчно, обаче съм американец, защото живея тука, работя тук и обичам страната си“, разказва Джерикаров.

Джерикаво ще замине за авиобаза „Михаил Когълничану“ през януари.

„Смятам, че е правилно ние да бъдем там. Като казвам „ние“, имам предвид Америка. По простата причина, че ние трябва да помогнем и ако някой има нужда от нашата помощ в точния момент. Едно наше присъствие би помогнало да се уравновеси и да се чувстват по-уверени хората в България и Румъния, защото се знае, че в случай на нужда Америка ще помогне.“

Семейството на сержанта го подкрепя напълно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Като няма образование, армията е изход да не умре от глад. Не се учудвам за военните престъпления на американската армия, за „страничните“ жертви, бомбардировки на болници, сватби и т.н. Какво да се очаква от хора, които си нямат хал хабер от нищо.

 2. Ти си долен предател!!!
  „Американец с Български произход“
  Измет, забравяте от къде сте тръгнали!!!

 3. По-интересно е какъв доброволец е бил в Ирак, дето американчетата са му отворили очите.
  Контингента в Кербала, който не можа да се опази?

 4. Американските интереси на балканите са противопоставяне на народите против Русия. Това е. Ако може да гепят нещо от нас или да ни пробутват гнила царевица, ГМОта и гей паради. Защо не си плащат за базите. Защо си правят коорднационен център (обект на ракетен обстрел) в столицата ни. Защо не ни дават безвизов достъп до Хъдзъновия залив.
  Пука им за нас. Ние за тях не сме и бананова република. Кжете един американски президент който е посетил България. Тоя нашия си е поставил снимка с негърчето и е безкрайно щаслив. Но ако се наложи да ни пре.бат няма да пожалят сили. Спомнете си бомбандировките на София и наотдавна на Белград. Като чете човек изявленията на тоя където даже името не си пише на кирилица и други прегърнали западните ценности, може да се гръмне. ЯНКИ ГОУ ХОМ.

 5. Да, да и един мармот завива шоколад!
  Пълна тъпотия е тази статия.
  То така се става сержант, хоп и готово, че и американец за да ти години!
  Пълна боза и американска пропаганда!

  1. Нормално е да стане сержант, те там латиносите и това не могат. Плюс това е бил полицай тук и доброволец в Ирак от контингента.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.