Серина Уилямс - Върховният хищник

Дори на 36 години, колкото навърши вчера, при това след дълго отсъствие от корта, Серина Уилямс остана върховният хищник в женския тенис. И сега колежките й от тенис кервана очакват с трепет завръщането на американката след раждането на нейното първо дете.

„Спя спокойно, но знам, че един ден тя ще се върне и ще е в най-добрата си форма“, призна сегашната №1 – испанката Гарбине Мугуруса.

Уилямс се опитва да изгради своеобразна платформа на собственото си величие и вгражда в нея всичко, което прави. Дори и бебето си.

По-малката от най-прочутите сестри в тениса очевидно смята да продължи да чупи рекорди. „Всичко, което исках да имам, е това, което имаше Винъс“, неведнъж афишира Серина. По-голямата й сестра влиза с гръм и трясък в тениса като част от поколението на Мартина Хингис и Ана Курникова. Двете американки обаче се оказват далеч по-упорити в преследването на успехи от всички останали. А когато остават само те, Серина печели семейната битка. Тя винаги е твърдяла, че Винъс е големият пример в живота й, но... отдавна я надмина по брой на трофеите. Вече има 23 титли от Големия шлем - с една повече от рекордьорката в „Откритата ера“ Щефи Граф. А още една й трябва, за да се изравни с австралийката Маргарет Корт, която обаче има 13 купи от аматьорската епоха.

Много наблюдатели побързаха да обявят Серина за най-великата тенисистка в историята. Вероятно към тях ще се присъединят още, когато тя надмине Корт. Други стигат по-далеч като твърдят, че Уилямс е №1 изобщо в аристократичния спорт без оглед на пола, тъй като рекордьорът при мъжете Роджър Федерер има „едва“ 19 титли. Самата Уилямс не държи на подобно признание. Тя често е изразявала възхищението си от шампионите при мъжете.

„Не бих искала да играя с Анди Мъри, защото той ще ме размаже с една ръка“, отговори Серина на един от многото неуместни въпроси по тази тема. Доста по-желан от Уилямс статут е този на най-добре платената спортистка в света. Той дълги години е притежание на колежката й Мария Шарапова. Рускинята е далеч от успехите на Серина на корта, но се оказва значително по-подходяща за лице на рекламодателите.

В каузата на Уилямс се впряга сериозен медиен арсенал, който дори се опитва да я представи като по-красива и женствена от Шарапова. А хубавата Маша налива масло в огъня с коментарите си относно американката в автобиографичната си книга. Серина пък отговаря задочно с писмо до майка си, в което й благодари, че я научила какво е красивото у една жена.

„Ти беше най-силната жена, която съм познавала – пише тенисистката. – Ти ме научи да показвам на хората на какво е способна една жена. Ние може да сме заоблени или мускулести, ниски или високи, но ние сме жени и се гордеем с това.“

Серина явно е готова да предаде всичко това на собствената си дъщеря Алексис Олимпия. „Тя има същите силни ръце и страхотно тяло като мен – продължава Уилямс. – Но не знам как бих се почувствала, ако трябва и да премине през това, на което бях подложена още от 15-годишна. Наричали са ме дори „мъж“, обвинявали са ме, че взимам допинг...“

Борбата за равенство между половете е спечелена в тениса – мъжете и жените вземат еднакви наградни фондове, въпреки че интересът към мъжките мачове е значително по-голям и именно те носят огромната част от приходите. Уилямс е винаги готова да отблъсне евентуална атака срещу наложеното статукво, като например на френския си колега Жил Симон.

„Защо Мария печели повече от него? – бе един от редките комплименти по отношение на Шарапова. – Защото изглежда много по-добре.“

Въпреки, че е една от най-големите звезди в световния спорт, Уилямс се изживява и като борец срещу расизма. Тя и сестра й над 10 години бойкотираха големия турнир в Индиън Уелс след неприятен инцидент през 2001-а, когато от трибуните се чуха освриквания по техен адрес – истински шок в сърцето на либерална Калифорния.

„Имаше хора, които крещяха: „През 75-а щяхме да ви одерем живи!“ – спомня си Серина. – Едва сдържах сълзите си.“

Но днес, след като прекрати бойкота, тя е щастлива, че е пример за чернокожите момичета.

„Видях толкова много – признава Серина. – Идват при мен и ми казват, че мечтаят да играят тенис. Радвам се, че има давам надежда.“

 

Интернет магнат замести Григор

За връзката на Серина Уилямс с Григор Димитров се разбра чак когато беше .... приключила. Американката сама издаде тайната в момент, в който българинът вече беше в обятията на Мария Шарапова.

„Щом иска да е с човек с черно сърце, добре“, заяви Уилямс по време на една от многото войни на думи с рускинята.

В продължение на няколко години американката бе свързвана с рапъра Дрейк и дори с нейния треньор Патрик Муратоглу. Но в крайна сметка Серина сякаш вече е намерила мъжа на живота си. Става въпрос за интернет гуруто Алексис Оханян, собственик на платформата „Редит“. Миналия декември двамата се сгодиха, а на 1 септември на бял свят се появи дъщеричката им Алексис Олимпия.

 

За нея

Не ми прости, че я видях да плаче

Като малка гледах тайно тренировките на сестрите Уилямс. Бях шокирана от Серина, от нейната физика, спортна злоба и майсторство в играта.

Мисля, че тя ме мрази от момента, в който я победих на финала на „Уимбълдън“. Не ми прости, че я чух да плаче.

Оттогава винаги ме е побеждавала. Тя умее да ме накара да се чувствам като малко момиченце. Ръцете и краката й са огромни, по телевизията изобщо не си личи колко впечатляващо е тялото й.

Може би един ден ще станем приятелки, но в момента не сме такива.

Мария Шарарпова, руска тенисистка

 

Вече има истински живот

Оказа се по-умна от мен. Вече има истински живот. Този път тя ми дава пример и може би е време и аз да порасна.

Ако поиска, ще им отстъпя къщата в Палм Бийч, където двете живяхме толкова дълго. Съпругът й е страхотен, и двамата нямат нужда някой да им се бърка.

Но тя си остава моята малка сестричка. Бях до нея при всичките й успехи, дори при тези, които постигна срещу мен. Горда съм с нея.

Винъс Уилямс, американска тенистистка, сестра на Серина

 

Не ми дава да гледам детето й

Тя стана майка, а сега иска да се върне в тениса. Мисля, че може да се справи и с двете. Според мен, когато излезе отново на корта, тя ще е на върха на възможностите си. Но от друга страна вероятно майчинството ще й доставя по-голямо удоволствие.

Нямам търпение да се видим отново на корта. Тя е най-добрата ми приятелка в тениса. Но не ми дава да гледам бебето й. Много е стриктна в това отношение и е установила толкова много правила, че не мога да ги спазвам всичките.

Каролине Возняцки, датска тенисистка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети