Възрастен мъж загина при пожар в дома си в Русе

Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

Сериозни трудности пред Румен Радев, може и да успее

Новоизбраният президент Румен Радев встъпи в длъжност. Много рано е за изграждането на плътен политико-психологически портрет, нов човек е в политиката, предстои да го видим в действия. Уместно е обаче въз основа на наличната информация и с оглед добре доловимите в биографията лични и делови качества да се направят обосновани предположения какъв държавнически профил би могъл да прояви при активността си като президент.

Естествено според гънките на местността и силно разкаляния терен, при наличните правомощия, време, сили и средства и в обективно предпоставена неблагоприятна и недобронамерена за България външна среда. Сериозни трудности предстоят на Румен Радев, но ако пожелае да бъде полезен на родината и на тази служба, ще си припомни, че съгласно устава командирът е длъжен при всяка обстановка да изпълни бойната задача.

Във война сме като държава и народ, да приемем условно, че е хибридна. Впечатляващо мнозинство българи го избраха за президент точно защото наистина имат това тревожно усещане и силни опасения. Уж няма чуждо въоръжено нахлуване, не е обявено “военно положение”, а българите ускорено намаляват като при масирани бомбардировки и емигрират като при етническо прочистване. Голям процент от гласоподавателите вярно прецениха какъв типаж предводител днес е разумно да поставят да отговаря за националната сигурност.

Позабравеният израз “имам чест” до Втората световна война е използван често дори в напълно цивилни среди. Честта на офицера винаги е с него и го брани от срамни и недостойни помисли и постъпки. “Душата – на Бога, Сърцето – на жената, Дългът – на Отечеството, Честта – никому!” е формулата. “Отдавам чест” не са празни думи, те в значителна степен определят социалния статус на изживяващия се като Служител човек, неговото отношение към другите хора.

Военен човек е Румен Радев, впечатляваща кариера е извървял от курсант до генерал и началник на род елитни войски, това несъмнено е наложило най-силен и траен отпечатък върху личността му. Военната кариера с годините изгражда воински умения и развива тактически и стратегически знания и умения, но и способности индивидът да приема трудни решения и да решава сложни задачи в екстремални ситуации. На различни командни длъжности Радев е подготвен да управлява, но преди това се е научил да се подчинява.
Което е не по-малко важно във властта, така се формират авторитет, сила, решителност и дипломатичност. Успешната управленска кариера в друга област почти винаги е важна предпоставка и за политическия терен, у нас това се вижда релефно. Военачалник с практика като Радев по пътя нагоре многократно е изговарял: “Прави като мен!” и “Следвайте ме!”

Рядко се виждат сред днешния политически елит у нас лица, подбирани според интересите на държавата и народа. Селекция далеч невинаги означава подбиране и отглеждане на най-доброто и полезното за мнозинството, за здрави цели и разумни потребности. Едни овце се подбират за повече мляко, други за месо, трети за вълна. От тотемното за древните българи животно вълка произлизат не само смелите и верни овчарски кучета, но и джобните пекинези, болонки и чихуахуа.

Така е и при подбора на субекти за политическа употреба – зависи от интересите на подбиращите. Външните селекционери търсят безродни послушковци, инородци, плашливи дребни душици, природни лакеи, улеснени за продажничество мушмороци. Пълно е с такива по горните етажи на партиите, администрациите и институциите. С тази пасмина ще се наложи на новия президент всекидневно да работи.

А те пък не могат да понасят породата на защитниците, бойците, пазачите. Много успешният четиризвезден генерал и президент на САЩ Дуайт Айзенхауер е писал: “Това, което има значение, не е непременно големината на кучето в борбата – това е големината на борбата в кучето.” И още нещо, актуално и днес за пинчерите и болонките: “Историята няма дълго да поверява грижите за свободата на слабите и боязливите.” В миналото си военен летец и шеф на ЦРУ, Джордж Буш-баща също направи много за САЩ като президент.
Във военно училище се влизаше според Разписанието на болестите в БНА с високи изисквания за физическото и психическото здраве на кандидатите, с изключително високи за военновъздушното. Дори за нуждите на гражданската авиация имаше Лаборатория по безопасност на полетите и авиационна психология към Транспортния медицински институт, за военната контролът беше много по-сериозен.

Много сложна машина е съвременният боен самолет, изискванията за интелектуално ниво на бъдещите пилоти също са най-високи. Румен Радев постъпил във военното училище в Долна Митрополия след математическа гимназия, която завършил с пълно отличие и златен медал. Често ходел да лети на безмоторни самолети в Стара Загора.

И военното училище завършил с отличен успех, избрал да продължи като пилот на изтребител, макар че му предложили да специализира гражданска авиация. Подхвърлят за него “фуражкаджия”. Пред близките си тогава лейтенантът споделил: “Аз да не съм файтонджия!” На император Веспасиан му лепнали прякора Мулетаря, защото макар вече легат, т.е. генерал, прославил се в похода за завладяване на Британия, доста обеднял и бил принуден да прави бизнес с мулета.

В профила на президента Радев се виждат доста интересни сходства с този на 9-ия римски император. Родом от село, син на събирач на данъци, този велик воин и държавник оставя след себе си не само Колизеума. Веспасиан води политика на мир и реформи вътре в обществото, не влиза в конфликти със Сената, поддържа консенсус с цената на минимум наказания срещу своите противници, укрепва разтърсената от криза империя. На смъртния одър се опитва да стане от леглото и казва: “Императорът трябва да умре прав.”
Очевидно по външно внушение и пренебрегвайки т. нар. допитване до партийците, председателката на БСП Нинова посочи като свой личен избор за кандидат-президент на партията генерал Румен Радев. Който дотогава не е имал нищо общо с нея и с левите идеи, а и самата тя преди това май не се е срещала с него. От Щатите му сложиха рамо, двама военни го посочиха като “стратегически лидер” и “герой на България”. Бившият военен аташе на САЩ у нас се възторгна от любовта му към родината.

В ГЕРБ схванаха тънкия намек, полегнаха със слаба кандидатура. А иначе става ли в другите страни от НАТО и ЕС? И там хегемонът по един или друг начин посочва кого е харесал, но в повечето държави успяват да прокарват успешно и своите интереси. И преди по времето на вечната дружба и братството по оръжие със СССР не ставаше, обаче успявахме да запазим немалки дози независимост в редица области. И сега би могло, но досегашните “демократични” нито могат, нито искат друго, освен да рушат и крадат.

Президентът Радев няма императорската власт на Рим, нито президентската в САЩ, но и със силно ограничената има ресурс да направи доста полезни неща за България. Предпоставки са доста високата подкрепа при избора му, реалните възможности с времето тя да бъде разширявана и огромното отрицание на наличната политическа “класа”. Сглобяваните от нейни партийни сегменти колониални администрации доведоха държавата до разруха, ето защо обстоятелството, че Радев е съвсем нов в политическия живот, е в негова полза.

Едни от политолигархията ще му пречат, като го атакуват за щяло и нещяло, други ще го препъват, като го съветват и обгрижват, ще прави грешки половин-една година. Неизбежно е, но ще му се размине леко, ако здраво се захване с това, от което разбира – с извънредно тежките проблеми във всички области на националната сигурност.

Справедливостта и достойнството правят държавата стабилна, знаем от Аристотел. Нарушаването им води или до промени, или до заличаване на държавата. От своя страна продължителната несправедливост неизбежно води до промени в социалната психика. Те се изразяват в протест чрез нихилизъм и отчуждение, както и в недоволство, проявявано чрез различни форми на съпротива.

“Тайната на всички победи се крие в организирането на неочевидното”, оставил за потомците владетелят философ Марк Аврелий, реформатор и воин, успял да преведе империята през извънредни трудности. Идеите и предложенията на президента могат да бъдат подхванати от една, друга или няколко партии, стига умело да им се подскаже, че от съдействието ще имат ползи, а иначе щети.

Това, което не е добро за кошера, не може да бъде добро за пчелите, записал великият римлянин. Българският кошер е разбит, но роякът все още може да бъде спасен. Като се укрепи здраво домът на пчеличките. Като се стегнат отбраната и охраната на външните граници, като се заздравят социалната сигурност и вътрешният ред. В гимназията Радев е бил знаменосец, скоро да вдига пряпорец с надпис “Справедливост и Достойнство” – ще го последват мнозина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Ясно небе,попътен вятър и устрем напред,г-н Президент!Вярваме Ви! Вие ще успеете!

 2. Ядосаното пиле Радев дето не може да лети и Деса Простакеса изстрелва огнени топки с дупе…

 3. Като здрав българин, стегнат и отговорен човек изглежда Румен Радев, нищо общо с Онова Нещо предишния, вдъхва доверие, очаквам да оправдае голяма част от очакванията за успешен мандат. Ясно е, че такъв дори отдалеч започва да дразни мушмороците и плъшоците от олигархията, затова в парламента се държаха поо време на речта му неприлично, заядливо, просташки. Ето и под тази статия, в която дават ппример с истински кучета-бойци и псенца-болонки-чихуахуа, не се забавиха да изджавкат генчо пекинеза и гневното пинчерче, които опикават пода само като им повишат глас.

 4. Колко генерали сме виждали да се осират/като ген. Шивиков,ген. Марин, ген.Кирчо Киров/да не ги изброявам всичките.Очаквам и този да направи същото.Всъщност той трябва само да си трае 5 години да си взема заплатата, а след това и пожизнената пенсия и пей сърце.И без това от него нищо не зависи.

  1. Петров , от тия които споменаваш , кажи нещо конкретно за Марин , но ако може – факти , не плюнки на такива като тебе .

 5. Ген. Румен Радев при приемане на длъжността Президент: „Но нека е ясно едно – ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на СВОЯ народ!“

 6. на малко прасе и нов началник ,не се радвай!! не се знае каква с.виня ще излезе!!

 7. Ще кажа, че е свестен, когато ясно и отчетливо, без увъртания признае принадлежността на Крим към Украйна и че Русия незаконно е анексирала територията на независима държава. Но съм сигурен, че „смелият “ летец никога няма да набере толкова смелост. Всичко друго е боза и славословения на близачи и подмазвачи. Карането на самолет няма нищо общо с управлението на държавата.

  1. опетков , Радев , че е свестен се вижда и от самолет , и от земята . А дали ти ще го признаеш за свестен ако той признаел Крим за украински – това е без никакво значение – за Радев от значение , че аз и такива като мене го признаваме за СВЕСТЕН – многократно по-свестен от плевньо и боко-т.и.квата . Такива като тебе – герберастите , се фукахте до сега , че сте спечелили много избори – факт е , независимо , че многократно бяхте разобличавани във фалшификации и купуване на цигански гласове . Сега , когато Румен Радев спечели безапелационно с мнозинство от гласувалите – даже и герберасти и деформасти , освен бесепари , патриоти и заблудени от Магарешки , и от ДПС , един опетков се дуе и иска Радев да признае населеният с 90% руснаци руски от 2 века Крим , за да го признаел опетков за свестен , хо-хо-ха-ха-ха…..

   1. Куц пирате, защитавайки РУСКИТЕ интереси в Крим работиш против България, защото в Източните Родопи живеят също 90% турци, а Турция е владяла региона 500 години. Значи, ако прятят „зелени човечета“, организират местните недоволници и направят референдум няма начин да не пприсъединят Източните Родопи към Турция. ТОВА ЛИ ИСКАШ БЕ, руска п-о-д-л-о-г-о?

 8. Опетко не чете, но ковентира и става смешен.. Опетко бре, чети: „От Щатите му сложиха рамо, двама военни го посочиха като “стратегически лидер” и “герой на България”. Бившият военен аташе на САЩ у нас се възторгна от любовта му към родината.“ Радев не е просто летец, а началник на различни ниво, управленец от висока класа..Но… в малко канче не може много да налееш, та и на опетковци информация и анализ.

 9. Г-н Петров,Опетко и други анонимни и екзотични индивиди,наблягат на хулиганския си жаргон и коментариите им са меко казано арогантни.Ясно е едно за новия президент-с малко думи казва много!И най-хубавотое че,не е бил в политическата тиня на страната ни.А колкото до изискванията ви да определя Крим и външната ни политика още сега е просто безотговорно и несириозно.Фразата му че ще служи за интересите на Българския народ,е най важната му и приоритетна задача.Убедена съм че ще е най успешния президент!!

  1. Георги Димитров също винаги е твърдял, че служи на България… И когато изби интелигенцията, и когато подари Македония на Тито, при това ЛИЧНО ОТИДЕ ПРИ НЕГО, защото беше васал на Москва…. Продажници и сте, бре. Обвинявате нас, че ни командват отвън именно защото вас ви командват от Кремъл! А ако думите ми са ти се сторили хулигански жаргон – най-искрено моля за извинение. Колкото до анонимноста – ти също не си написал адреса и ЕГН-то си, нали?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.