На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Сериозни трудности пред Румен Радев, може и да успее

Новоизбраният президент Румен Радев встъпи в длъжност. Много рано е за изграждането на плътен политико-психологически портрет, нов човек е в политиката, предстои да го видим в действия. Уместно е обаче въз основа на наличната информация и с оглед добре доловимите в биографията лични и делови качества да се направят обосновани предположения какъв държавнически профил би могъл да прояви при активността си като президент.

Естествено според гънките на местността и силно разкаляния терен, при наличните правомощия, време, сили и средства и в обективно предпоставена неблагоприятна и недобронамерена за България външна среда. Сериозни трудности предстоят на Румен Радев, но ако пожелае да бъде полезен на родината и на тази служба, ще си припомни, че съгласно устава командирът е длъжен при всяка обстановка да изпълни бойната задача.

Във война сме като държава и народ, да приемем условно, че е хибридна. Впечатляващо мнозинство българи го избраха за президент точно защото наистина имат това тревожно усещане и силни опасения. Уж няма чуждо въоръжено нахлуване, не е обявено “военно положение”, а българите ускорено намаляват като при масирани бомбардировки и емигрират като при етническо прочистване. Голям процент от гласоподавателите вярно прецениха какъв типаж предводител днес е разумно да поставят да отговаря за националната сигурност.

Позабравеният израз “имам чест” до Втората световна война е използван често дори в напълно цивилни среди. Честта на офицера винаги е с него и го брани от срамни и недостойни помисли и постъпки. “Душата – на Бога, Сърцето – на жената, Дългът – на Отечеството, Честта – никому!” е формулата. “Отдавам чест” не са празни думи, те в значителна степен определят социалния статус на изживяващия се като Служител човек, неговото отношение към другите хора.

Военен човек е Румен Радев, впечатляваща кариера е извървял от курсант до генерал и началник на род елитни войски, това несъмнено е наложило най-силен и траен отпечатък върху личността му. Военната кариера с годините изгражда воински умения и развива тактически и стратегически знания и умения, но и способности индивидът да приема трудни решения и да решава сложни задачи в екстремални ситуации. На различни командни длъжности Радев е подготвен да управлява, но преди това се е научил да се подчинява.
Което е не по-малко важно във властта, така се формират авторитет, сила, решителност и дипломатичност. Успешната управленска кариера в друга област почти винаги е важна предпоставка и за политическия терен, у нас това се вижда релефно. Военачалник с практика като Радев по пътя нагоре многократно е изговарял: “Прави като мен!” и “Следвайте ме!”

Рядко се виждат сред днешния политически елит у нас лица, подбирани според интересите на държавата и народа. Селекция далеч невинаги означава подбиране и отглеждане на най-доброто и полезното за мнозинството, за здрави цели и разумни потребности. Едни овце се подбират за повече мляко, други за месо, трети за вълна. От тотемното за древните българи животно вълка произлизат не само смелите и верни овчарски кучета, но и джобните пекинези, болонки и чихуахуа.

Така е и при подбора на субекти за политическа употреба – зависи от интересите на подбиращите. Външните селекционери търсят безродни послушковци, инородци, плашливи дребни душици, природни лакеи, улеснени за продажничество мушмороци. Пълно е с такива по горните етажи на партиите, администрациите и институциите. С тази пасмина ще се наложи на новия президент всекидневно да работи.

А те пък не могат да понасят породата на защитниците, бойците, пазачите. Много успешният четиризвезден генерал и президент на САЩ Дуайт Айзенхауер е писал: “Това, което има значение, не е непременно големината на кучето в борбата – това е големината на борбата в кучето.” И още нещо, актуално и днес за пинчерите и болонките: “Историята няма дълго да поверява грижите за свободата на слабите и боязливите.” В миналото си военен летец и шеф на ЦРУ, Джордж Буш-баща също направи много за САЩ като президент.
Във военно училище се влизаше според Разписанието на болестите в БНА с високи изисквания за физическото и психическото здраве на кандидатите, с изключително високи за военновъздушното. Дори за нуждите на гражданската авиация имаше Лаборатория по безопасност на полетите и авиационна психология към Транспортния медицински институт, за военната контролът беше много по-сериозен.

Много сложна машина е съвременният боен самолет, изискванията за интелектуално ниво на бъдещите пилоти също са най-високи. Румен Радев постъпил във военното училище в Долна Митрополия след математическа гимназия, която завършил с пълно отличие и златен медал. Често ходел да лети на безмоторни самолети в Стара Загора.

И военното училище завършил с отличен успех, избрал да продължи като пилот на изтребител, макар че му предложили да специализира гражданска авиация. Подхвърлят за него “фуражкаджия”. Пред близките си тогава лейтенантът споделил: “Аз да не съм файтонджия!” На император Веспасиан му лепнали прякора Мулетаря, защото макар вече легат, т.е. генерал, прославил се в похода за завладяване на Британия, доста обеднял и бил принуден да прави бизнес с мулета.

В профила на президента Радев се виждат доста интересни сходства с този на 9-ия римски император. Родом от село, син на събирач на данъци, този велик воин и държавник оставя след себе си не само Колизеума. Веспасиан води политика на мир и реформи вътре в обществото, не влиза в конфликти със Сената, поддържа консенсус с цената на минимум наказания срещу своите противници, укрепва разтърсената от криза империя. На смъртния одър се опитва да стане от леглото и казва: “Императорът трябва да умре прав.”
Очевидно по външно внушение и пренебрегвайки т. нар. допитване до партийците, председателката на БСП Нинова посочи като свой личен избор за кандидат-президент на партията генерал Румен Радев. Който дотогава не е имал нищо общо с нея и с левите идеи, а и самата тя преди това май не се е срещала с него. От Щатите му сложиха рамо, двама военни го посочиха като “стратегически лидер” и “герой на България”. Бившият военен аташе на САЩ у нас се възторгна от любовта му към родината.

В ГЕРБ схванаха тънкия намек, полегнаха със слаба кандидатура. А иначе става ли в другите страни от НАТО и ЕС? И там хегемонът по един или друг начин посочва кого е харесал, но в повечето държави успяват да прокарват успешно и своите интереси. И преди по времето на вечната дружба и братството по оръжие със СССР не ставаше, обаче успявахме да запазим немалки дози независимост в редица области. И сега би могло, но досегашните “демократични” нито могат, нито искат друго, освен да рушат и крадат.

Президентът Радев няма императорската власт на Рим, нито президентската в САЩ, но и със силно ограничената има ресурс да направи доста полезни неща за България. Предпоставки са доста високата подкрепа при избора му, реалните възможности с времето тя да бъде разширявана и огромното отрицание на наличната политическа “класа”. Сглобяваните от нейни партийни сегменти колониални администрации доведоха държавата до разруха, ето защо обстоятелството, че Радев е съвсем нов в политическия живот, е в негова полза.

Едни от политолигархията ще му пречат, като го атакуват за щяло и нещяло, други ще го препъват, като го съветват и обгрижват, ще прави грешки половин-една година. Неизбежно е, но ще му се размине леко, ако здраво се захване с това, от което разбира – с извънредно тежките проблеми във всички области на националната сигурност.

Справедливостта и достойнството правят държавата стабилна, знаем от Аристотел. Нарушаването им води или до промени, или до заличаване на държавата. От своя страна продължителната несправедливост неизбежно води до промени в социалната психика. Те се изразяват в протест чрез нихилизъм и отчуждение, както и в недоволство, проявявано чрез различни форми на съпротива.

“Тайната на всички победи се крие в организирането на неочевидното”, оставил за потомците владетелят философ Марк Аврелий, реформатор и воин, успял да преведе империята през извънредни трудности. Идеите и предложенията на президента могат да бъдат подхванати от една, друга или няколко партии, стига умело да им се подскаже, че от съдействието ще имат ползи, а иначе щети.

Това, което не е добро за кошера, не може да бъде добро за пчелите, записал великият римлянин. Българският кошер е разбит, но роякът все още може да бъде спасен. Като се укрепи здраво домът на пчеличките. Като се стегнат отбраната и охраната на външните граници, като се заздравят социалната сигурност и вътрешният ред. В гимназията Радев е бил знаменосец, скоро да вдига пряпорец с надпис “Справедливост и Достойнство” – ще го последват мнозина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Ясно небе,попътен вятър и устрем напред,г-н Президент!Вярваме Ви! Вие ще успеете!

 2. Ядосаното пиле Радев дето не може да лети и Деса Простакеса изстрелва огнени топки с дупе…

 3. Като здрав българин, стегнат и отговорен човек изглежда Румен Радев, нищо общо с Онова Нещо предишния, вдъхва доверие, очаквам да оправдае голяма част от очакванията за успешен мандат. Ясно е, че такъв дори отдалеч започва да дразни мушмороците и плъшоците от олигархията, затова в парламента се държаха поо време на речта му неприлично, заядливо, просташки. Ето и под тази статия, в която дават ппример с истински кучета-бойци и псенца-болонки-чихуахуа, не се забавиха да изджавкат генчо пекинеза и гневното пинчерче, които опикават пода само като им повишат глас.

 4. Колко генерали сме виждали да се осират/като ген. Шивиков,ген. Марин, ген.Кирчо Киров/да не ги изброявам всичките.Очаквам и този да направи същото.Всъщност той трябва само да си трае 5 години да си взема заплатата, а след това и пожизнената пенсия и пей сърце.И без това от него нищо не зависи.

  1. Петров , от тия които споменаваш , кажи нещо конкретно за Марин , но ако може – факти , не плюнки на такива като тебе .

 5. Ген. Румен Радев при приемане на длъжността Президент: “Но нека е ясно едно – ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на СВОЯ народ!”

 6. на малко прасе и нов началник ,не се радвай!! не се знае каква с.виня ще излезе!!

 7. Ще кажа, че е свестен, когато ясно и отчетливо, без увъртания признае принадлежността на Крим към Украйна и че Русия незаконно е анексирала територията на независима държава. Но съм сигурен, че “смелият ” летец никога няма да набере толкова смелост. Всичко друго е боза и славословения на близачи и подмазвачи. Карането на самолет няма нищо общо с управлението на държавата.

  1. опетков , Радев , че е свестен се вижда и от самолет , и от земята . А дали ти ще го признаеш за свестен ако той признаел Крим за украински – това е без никакво значение – за Радев от значение , че аз и такива като мене го признаваме за СВЕСТЕН – многократно по-свестен от плевньо и боко-т.и.квата . Такива като тебе – герберастите , се фукахте до сега , че сте спечелили много избори – факт е , независимо , че многократно бяхте разобличавани във фалшификации и купуване на цигански гласове . Сега , когато Румен Радев спечели безапелационно с мнозинство от гласувалите – даже и герберасти и деформасти , освен бесепари , патриоти и заблудени от Магарешки , и от ДПС , един опетков се дуе и иска Радев да признае населеният с 90% руснаци руски от 2 века Крим , за да го признаел опетков за свестен , хо-хо-ха-ха-ха…..

   1. Куц пирате, защитавайки РУСКИТЕ интереси в Крим работиш против България, защото в Източните Родопи живеят също 90% турци, а Турция е владяла региона 500 години. Значи, ако прятят “зелени човечета”, организират местните недоволници и направят референдум няма начин да не пприсъединят Източните Родопи към Турция. ТОВА ЛИ ИСКАШ БЕ, руска п-о-д-л-о-г-о?

 8. Опетко не чете, но ковентира и става смешен.. Опетко бре, чети: “От Щатите му сложиха рамо, двама военни го посочиха като “стратегически лидер” и “герой на България”. Бившият военен аташе на САЩ у нас се възторгна от любовта му към родината.” Радев не е просто летец, а началник на различни ниво, управленец от висока класа..Но… в малко канче не може много да налееш, та и на опетковци информация и анализ.

 9. Г-н Петров,Опетко и други анонимни и екзотични индивиди,наблягат на хулиганския си жаргон и коментариите им са меко казано арогантни.Ясно е едно за новия президент-с малко думи казва много!И най-хубавотое че,не е бил в политическата тиня на страната ни.А колкото до изискванията ви да определя Крим и външната ни политика още сега е просто безотговорно и несириозно.Фразата му че ще служи за интересите на Българския народ,е най важната му и приоритетна задача.Убедена съм че ще е най успешния президент!!

  1. Георги Димитров също винаги е твърдял, че служи на България… И когато изби интелигенцията, и когато подари Македония на Тито, при това ЛИЧНО ОТИДЕ ПРИ НЕГО, защото беше васал на Москва…. Продажници и сте, бре. Обвинявате нас, че ни командват отвън именно защото вас ви командват от Кремъл! А ако думите ми са ти се сторили хулигански жаргон – най-искрено моля за извинение. Колкото до анонимноста – ти също не си написал адреса и ЕГН-то си, нали?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.