Сесията на Шумен отложи решението за по-скъпа вода

Общинските съветници на Шумен дебатираха близо три часа в четвъртък бизнес плана на ВиК-дружеството, в който е застъпена предложение за по-висока цена на водата от 2,64 лв. на 3,26 лв. за кубик.

В документа за пет години напред са заложени и инвестиции, и ремонти дейности. Местните парламентаристи не решиха как кмета на града Любомир Христов да гласува на предстоящото заседание на Асоциацията по ВиК, а отложиха казуса за следващото си заседание на 20 юли. На сесията присъства и зам.министърът на регионалното развитие Малина Крумова, която коментира, че в шуменския случай "в спора ще се роди истината".

От седмица в града върви подписка, инициирана от съветника Добромир Драев от Реформаторския блок срещу поскъпването и тя е подкрепена от 4 103-ма души, показа той папките. Според него в бизнес плана няма нищо добро за шуменци, вижда се само увеличена цена. Съветниците от БСП излязоха с обща позиция, че не подкрепят бизнес плана.

На сесията присъстваха и граждани, които по време на почивката дебатираха със зам.министър Крумова, че градът пие мътна вода от язовир "Тича", защото липсва пречиствателна станция за питейни води. Водата се губи по стар довеждащ водопровод от язовира, който непрекъснато аварира.

Пред съветници и граждани министър Крумова обясни, че увеличението на водата е свързано с начисляването на амортизации на инвестиции, които вече са направени във ВиК-инфраструктурата от два мащабни проекта, реализирани в Шумен. Пред журналисти тя отхвърли версия, че със завишението ще се вдигат заплати във ВиК. Коментира, че оставането със старата цена може да постави града в рискова ситуация предвид отрицателното финасово състояние на дружеството.

"За нас в Шумен основен обект е пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод от "Тича"", каза Крумова и напомни, че именно затова са дадени средства за проектиране на станцията.

Регионалното прединвестиционо проучване /без него не се отпускат евросредства б.а./, което в момента се изготвя и трябва да е факт до септември, предвижда около 100 млн. лева инвестиции за пречиствателна и за реконструкция на довеждащия водопровод. Но за да се приеме то, бизнес планът трябва да бъде приет, стана ясно от думите на Крумова.

Очакванията на съветниците са до следващата сесия управителя на ВиК Красимир Марков да преработи бизнес плана в частта за цената. Насроченото за петък заседание на Асоциацията на ВиК на област Шумен, в което община Шумен има 33,72%, се проваля, защото ще липсва кворум от 2/3.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България