СЗО промени насоките за ваксинация, включвайки деца и юноши

Световната здравна организация (СЗО) актуализира своите насоки за ваксинация срещу коронавирус с добавяне на клауза за деца и юноши. Актуализираната версия е публикувана на официалния уебсайт на СЗО.

„При деца и юноши по правило заболяването протича по-леко, отколкото при възрастни, така че ако не са в група с по-висок риск от тежък ход на коронавирус, те могат да не бъдат ваксинирани толкова спешно, колкото възрастните хора, хората с хронични заболявания и медицинските работници", се казва в документа, съобщава БГНЕС.

В същото време той подчертава, че са необходими повече данни за употребата на различни ваксини сред децата, за да се предоставят общи препоръки за ваксиниране сред по-младите възрастови групи.

Насоките също така отбелязват, че стратегическа консултативна група на СЗО е стигнала до заключението, че ваксината, разработена от „Pfizer“ и „BioNTech“, е подходяща за употреба от хора на възраст над 12 години. Съобщава се, че СЗО актуализира препоръките си, когато се появят нови доказателства от изследвания или епидемиологичната ситуация изисква промяна в политиката. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят