Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Сивият сектор снабдява 50% от училищните лавки в София Столицата ще има дигитални карти на бизнеса

Кмета на София Йорданка Фандъкова се срещна с предприемачи по време на дискусия „Бизнесът пита кмета и директора на Агенцията за малки и средни предприятия“. В нея участваха и общинските съветници Николай Стойнев и Зафир Зарков, директорът на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева и други.

В половината от училищата и детските градини в София сивия сектор е доставчик на хляб и закуски. Освен, че зад изделията не стои легалния бизнес, те нямат и качество, заяви пред „Труд“ Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя твърди, че в 50% от детските заведения в столицата се ядат закуски, които не отговарят на стандартите на организацията. Проблемът ще бъде обсъден на среща на Кукушева със столичният кмет Йорданка Фандъкова, когато тя ще чуе конкретните предложения на асоциацията. Кметът изяви такава готовност вчера по време на дискусия с бизнеса.

По думите на Кукушева, има неосъществен контрол на място. „След като договорите се сключват от районните кметове, мисля че не е трудно да се проконтролира какви са доставчиците, дали те отговарят на изискванията, заедно с държавните контролни органи“, обясни Фандъкова.

Тя съобщи и че София ще разполага с дигитални карти на бизнеса в града. Едната ще бъде индустриална и ще показва какви производства има в столицата и как са разпределени по кварталите. Другата ще показва къде е съсредоточена работната ръка.

Директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева заяви по време на дискусията, че за да се намали административната тежест се променят 60% от услугите на Министерството на икономиката. Ще отпаднат услуги, ще се искат по-малко документи, ще има намаляване на такси и съкращаване на срокове. Предложени са промени в 113 административни услуги, като от тях 67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне.

 

ИТ сектора набира скорост в столицата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че в икономиката на София през последните години най-голям ръст имат стартиращите компании в ИТ сектора. Тя цитира данни на Института за пазарна икономика, според които столицата е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. “София е с най-ниска безработица и в същото време привлича най-много от образованата част от населението на страната. Заетостта в столицата е най-висока в сравнение с другите области в страната“, каза кметът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете