Сигналът на Рашков - едно правно нищо (обзор)

Иван Гешев каза, че няма намерение да бяга от обсъжданията във Висшия съдебен съвет, както прави колегата му Лозан Панов.

ВСС отхвърли като недопустимо искането за отстраняване на главния прокурор

Гешев: Преследва се политическа цел - отстраняване на целия Висш съдебен съвет

Проф. Стоилов се черви пред колегите си

“Какво обсъждаме? Едно правно нищо е изложението на служебния министър на вътрешните работи. Към него са приложени основно медийни публикации и прессъобщения на прокуратурата, които показват добрата є работа”. Това заяви днес главният прокурор Иван Гешев пред Пленума на Висшия съдебен съвет.

Седем часа продължи дебатът на магистратите по това “правно нищо” и завърши така: с 12 гласа “за” и осем “против” ВСС прие за недопустимо искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Гешев не участва в гласуването.

Повечето от членовете на ВСС участваха в дебата чрез видеовръзка.

Рашковият сигнал бе внесен от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който ръководеше заседанието. Със завидно хладнокръвие той изслушваше юридическите аргументи на повечето от колегите си, че изобщо като министър няма правна легитимация да прави подобно предложение. Някои от членовете на ВСС директно питаха Стоилов дали е запознат с материалите на Рашков, след като се е ангажирал политически да стои зад тях. Изказаха се и становища, че дори да се приеме, че Гешев е извършил дисциплинарно нарушение, например миналото лято при претърсванията в кабинетите на служители на Президентството, то ще стане, след като са изтървани задължителните срокове, в които срещу него може да се образува дисциплинарно производство.

Смият Гешев отбеляза неудобното положение на професора по право Янаки Стоилов и му каза: “Съжалявам и се извинявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясната мисъл, че това е един политически акт, който политически акт, освен че няма никакви аргументи, преследва една нелегитимна политическа цел. Тя е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната система или част от нея”, обяви Гешев. Той благодари на всички прокурори, следователи и съдебни служители, защото “всичко това, което се случва и ще продължи да се случва е в резултат не на това, че прокуратурата не работи, а точно защото работи. За първи път бяха повдигнати обвинения на действащ министър и заместник-министър, обвинени са лица, които досега са се смятали за недосегами и лица, които работят в полза на чужда държава. Замразени са средства и активи за около 3 млрд. лв. Сигурен съм, че ще продължим да работим в интерес на хората и на българските граждани” каза Гешев пред членовете на ВСС.

По време на дискусията той за стотен път повтори, че не е имало никакво нахлуване в Президентството, колегите му от две прокуратури са имали разрешителни от две различни съдилища, с които са отишли и са си извадили пропуски, а до кабинетите, които е трябвало да претърсят са били отведени от главния секретар на Президентството. Гешев поясни и защо при следствени действия, свързани с лица от висшите етажи на властта, не участват служители на МВР - защото те са длъжни да докладват на вътрешния министър, който е част от изпълнителната власт. В случая с претърсването на кабинета на действащия екоминистър Нено Димов, на неговия заместник Красимир Живков или на съветници в Президентството, за осигуряване на местата за огледи са използвани служителите от Бюрото за защита на свидетели.

След пълната катастрофа на Рашков и Стоилов във Висшия съдебен съвет, първа точка в дневния ред на парламента днес е тяхното изслушване за сигнала за отстраняване на главния прокурор. “Правното нищо” продължава и в пленарната зала.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев: А къде е оставката на Лозан Панов?

Депутатът от ДПС Йордан Цонев попита колегите си дали виждат как председателя на ВКС Лозан Панов уронва престижа на съдебната власт.

“Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов”. Това попита днес в парламента депутат от ДПС Йордан Цонев. 

И допълни: “Той не урони ли престижа, не е ли политически ангажиран, не изнася ли политически доклади, не участва ли в политически събития? Не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана? Има много доказателства за това”, добави Цонев.

Изявлението му бе по повод “поканата” от Христо Иванов от “Демократична България” към всички депутати да следят дискусията за отстраняване на Гешев във ВСС, както и да участват в консултации за промени в съдебната система, включително и на Конституцията.

“ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и за съдебната реформа. Ние многократно сме декларирали, че сме за независимостта на съдебната власт”, заяви Цонев. И добави, че идната седмица от ДПС ще искат изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по закона “Магнитски”.

Пред сградата на ВСС

Червен поп води 19-те бойци на „Боец“

Отец Дионисий с червено расо застана начело на бойците от “Боец”, които попречиха на движението на трамваите по ул. “Екзарх Йосиф”.

Дежурните от 14 до 19 активисти на движение “Боец” блокираха днес трамвайната линия по улица “Екзарх Йосиф” пред сградата на ВСС преди началото на заседанието. Те се обявиха за оставка на главния прокурор и аплодираха правосъдния министър Янаки Стоилов, който пристигна, за да ръководи заседанието. Начело на групата с червени одежди се яви свещеникът с неясен статут отец Дионсий. Наблюдатели на събитието заключиха, че попът е живо доказателство, че освен бяло и черно духовенство, в България има и червено духовенство.

Шефът на “Боец” Георги Георгиев, който е обвинен за нападение над журналист, внесе искане за оставката на Гешев с 8 000 подписа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право