Сиди от ВМРО със сигнал до Външно министерство заради антисемитските коментари на Белев

Депутатът подготвя и сигнал до ЦИК

Депутатът Александър Сиди от ВМРО ще подаде сигнал до Министерство на външните работи заради антисемитските коментари на Тома Белев, който е кандидат за столичен общински съветник от "Демократична България". Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно, категоричен е Сиди в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Припомняме, че по-рано днес членът на Националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание Александър Сиди, направи остър коментар за публикацията на Белев във Фейсбук, която гласи: „Най–евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“, което е реална препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер. Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най – изкривените им форми.

В писмото до Георгиев са цитирани норми от българското законодателство, които са грубо погазени от представителя и кандидат за общински съветник от „Демократична България “ в София Белев. Сиди подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста.

В сигнала Сиди, който е с еврейски произход, допълва още, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

Прилагаме и копие от писмото, изпратено до официалната поща на заместник-министър Георг Георгиев. Документът ще бъде входиран в понеделник сутринта в деловодството на МВнР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика