Сийка Милева: Шестима души са с обвинения за измамите с виртуални булки в Разград

Снимка: Архив

Измамените лица от телефонните измами са били възрастни гръцки жители на територията на област Разград, Шумен и Русе. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Вчера бяха извършени действия по разследването, претърсвания и изземвания по образувано досъдебно производство в Специализирана прокуратура в село Дряново, село Стражец (област Разград), както и в градовете Шумен и Русе. Досъдебното производство е образувано през месец май 2019 година срещу организирана престъпна група, създадена с цел телефонни измами. Интересното по това досъдебно производство е, че измамените лица са самотни възрастни, гръцки граждани. Членовете на групата, използвайки своите познания на гръцки език, се свързвали самотни възрастни гръцки граждани и се представяли за техни роднини, че са извършили ПТП, при което е причинена смърт на албанско дете. В последствие се е свързвал и мним полицейски служител, който е искал парична сума, с цел да бъде избегнато наказателно преследване“, каза още тя.

„Повдигнато е обвинение на шест лица за участие в организирана престъпна група. Като по отношение на всичките лица от страна на наблюдаващия прокурор е постановено 72-часово задържане с оглед довеждането им до Специализиран наказателен съд за вземане и по отношение и на шестте лица постоянна мярка „задържане под стража“, обясни Милева.

„Всеки участник в групата е имал своята роля. Установен е ръководител и организатор на групата. Като са установени са и лица, които са били мулета или тъй наречените въртачи. Характерното тук е, че мулето е стоял на територията на Гърция. От там той е получавал паричните средства, които е прехвърлял чрез системите за бързо разплащане или лично е транспортирал на територията на България“, допълни още тя.

„При проведените действия по претърсване и изземане в обитаваните от членовете на организираната престъпна група жилища и леки автомобили е намерена и иззета сумата от 7 хиляди евро, която сума Прокуратурата счита, че е част от последната измама, която е станала на 17 януари 2020 година, когато е въведена в заблуждение възрастна жена, която е предала сумата от 19 980 евро“, обясни тя.

„В резултат на съвместните действия на Прокуратурата и институциите в страната, включително и международни такива, значително е намалял обемът на извършваните от този вид престъпления. Тези престъпления са насочени предимно срещу възрастни хора. Това е най-уязвимата част от населението. Държавата е длъжна да помогне на тези хора. Прокуратурата е поела отговорност виновните лица да бъдат изправени пред съд като бъдат отнети и запорирани незаконно придобити имущества. В тази връзка са уведомени КПКОНПИ. Назначени са данъчни ревизии по отношение на всички задържани лица като в същото време е уведомена и ДНСК, която проверява законността на техните жилища“, подчерта Милева.

Коментари

Задължително поле