Силвестър Сталоун - Мускули от Манхатън

Солидният самурай на сочното зрелище Силвестър Сталоун навърши 76 години в режим на постоянна филмова работа. Той довършва монтажа на екшън екстраваганцата “Непобедимите 4”, сниман и в България, и се подготвя за два нови проекта - “Кралят на Тълса” и “Малката Америка”. Слай е също част от екипа на комиксовата фантастика “Пазители на галактиката 3”, където се озова и изненадващо пробилата в Холивуд бургазлийка Мария Бакалова.

Преди време Сталоун обяви, че ще се оттегли от поредицата си “Непобедимите” и ще я остави в ръцете на своя колега Джейсън Стейтъм. Слай обяви това в личния си профил в “Инстаграм”, на финала на последния си снимачен ден в “Непобедимите 4” в Лондон, но обеща да се насочи към нови предизвикателства. Поредицата продължава вече 12 години и вдъхна нов живот на екшън естетиката от “старата школа”. Много от сцените в последните няколко продължения бяха снимани в България.

Роденият в Манхатън мускулест мъжкар с италиански произход продължава да бъде в превъзходна физическа форма и да се занимава с множество проекти като продуцент, сценарист, режисьор и актьор. Извън киното, легендарният алфа-мъжкар от “Роки” и “Рамбо” усети жегата на феминистките кампании #MeToo и #Time’sUp с претоплени обвинения отпреди десетилетия, но успя да оцелее след опита на истерични активисти да го “отменят”.

Вече 45 години Сталоун е сред най-разпознаваемите лица на планетата, но неговият старт в шоубизнеса е особено интересен и пикантен. Преди да прекрачи прага на голямото кино, той се пробва в софт порно индустрията с роля в палавата секс комедия “The Party at Kitty and Stud’s”. Евтината еротика е преименувана на “The Italian Stallion” след като Слай постига световен успех и признание с боксовата драма “Роки” през 1976-а година. Така един от първите му прякори става “Италианският жребец”.

През 80-те и 90-те той се утвърждава като една от най-големите звезди на планетата и участва в двете си иконични поредици - “Роки” и “Рамбо”. Той помпа релефните мускули на своята слава с още жанрови класики като “Кобра”, “Танго и Кеш”, “На върха”, “Катерачът”, “Разрушителят”, “Специалистът”, “Атентатори” и “Съдия Дред”. Сталоун показа и емоционален диапазон извън мъжкарските стереотипи в полицейската драма от края на 90-те ““опланд”.

В следващите години кариерата на Сталоун започва да буксува. Единственото постоянно нещо в този период е безупречната физика на звездата. Той е фитнес фанатик и дори днес на 75 години притежава суха и релефна мускулатура с изпъкнали вени и анатомично очертани мускули. Сталоун открито признава, че “си помага” със субстанции като хормон на растежа, но винаги подчертава, че няма стероиди, които да заменят дисциплината и тежките тренировки.

Залезът на Слай в началото на новия век съвпадна с естествената смърт на класическия екшън. Големият конкурент на Сталоун - Арнолд Шварценегер, се преориентира към политиката и завоюва два мандата като губернатор на тогава все още “златния щат” Калифорния. А Силвестър се спусна надолу по склона на серия от горчиви провали. Но после отново се изкачи до върха с проекти като “Крийд”, “Непобедимите”, новите продължение на “Роки” и “Рамбо” и доказа, че има защо да е едно от най-ярките олицетворения на Американската мечта.

Слай никога не е бил просто звезда от повърхностни тестостеронови тупалки. Всъщност той е може би най-интелигентният и креативен артист измежду всички мускулести богове от носталгичните супер екшъни, които дефинираха изпъкналия американски бицепс през епохата на Рейгън.

 

Харесвам го, той е победител

Винаги съм харесвал Слай, той е победител. И той е корав нюйоркчанин като мен. Много се радвам на неговия успех, “Роки” и “Рамбо” са филми, които улавят силния и несломим американски дух и показват защо Америка е била велика и трябва отново да бъде велика!

Доналд Тръмп, 45-ият президент на САЩ

 

Отдавна не сме конкуренти

През 90-те години Слай ми беше най-големия конкурент. Още тогава бяхме приятели, но на екрана и в бокс-офиса стояхме един срещу друг и постоянно се състезавахме кой ще направи по-големия и по-успешен филм. Феновете искаха да ни видят заедно както Де Ниро и Пачино в “Жега”, но тогава и двамата страдахме от твърде голямо его. Сега като остаряхме нещата се промениха и вече редовно работим заедно. Свирепата ни конкуренция отдавна е в миналото.

Арнолд Шварценегер, актьор, продуцент и бивш губернатор на Калифорния

 

Бяхме супер тандем в “Специа­листът”

Изключително много уважавам Силвестър Сталоун. Свързва ни дълго приятелство, работили сме заедно, имаме много общи интереси в областта на благотворителните кампании. В “Специалистът” направихме доста приятен тандем, аз не си падам много по екшъните, но този се получи. Бих казала, че е Силвестър е един от последните истински мъже на Холивуд.

Шарън Стоун, актриса

Обича да пише сценарии

Силвестър Сталоун е сигурно най-мускулестият и добре трениран в залата с желязо елитен сценарист в Холивуд. Той пише и режисира топ филми още от 70-те години на миналия век. Номиниран е за “Оскар” за създаването на сценария на драматичната боксова класика “Роки”, а в режисьорското му портфолио влизат заглавия като “Роки 2”, “Роки 3”, “Да останеш жив”, “Рамбо” от 2008-а, “Непобедимите” и други.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети