Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Според екранния пастор, животът на истинските кардинали е много скучен

“Новият папа” предизвика не по-малък интерес от първата част на поредицата “Младият папа”. И макар този път в главните роли да блеснаха Джъд Лоу и Джон Малкович, видяхме и много италиански актьори, които също бяха запомнени от всички. Сред тях е невероятният Силвио Орландо, който изигра второстепенна, но много важна (а в някои епизоди почти ключова) роля на католическия кардинал Воело. Орландо е на 62 години и е признат италиански артист печелил е не една и две награди. Преди премиерата на поредицата, той даде специално интервю за пресата, където говори за своя герой, за религията и срещата си с истински ватикански кардинали.

На въпрос коя политическа личност би сравнил с героя си, кардинал Воело, Орландо е категоричен: “Като цяло всички разновидности на Берлускони отминават, те са преходни, а кардинал Воело остава, той е политик на съвсем различно ниво. Не е необходимо да бъде харесван от всички на всяка цена. Да, разбира се, той знае, че сега са дошли времената на бързо развитие и църквата трябва да се променя, да расте, да се движи също толкова бързо, но той е против това. Той е за това църквата да стои на сегашното си място, което е и причина да оцелее толкова дълго”, убеден е актьорът.

Запитан дали човек трябва да бъде католик, за да разбере посланията на “Новият папа”, Силвио признава, че му е трудно като католик да каже как, например, будист ще реагира на поредица. “Мога да говоря само за себе си. Докоснахме се до много универсални теми, направихме филм за крехкостта на човек, за неговата болка, показахме го красиво и точно. Не знам със сигурност, но мога да се надявам, че сериалът ще докосне хора от различни религии. Например видяхме милион американски филми. Не е нужно да знаем нищо за Америка, но все пак всички ги разбрахме. Може би ще се случи обратното и в САЩ ще разберат нашите италиански серии. Това е въпрос на културни различия: като че ли винаги живеем на различни планети. Например ние, италианците, не принадлежим към англосаксонската култура. Но от друга страна италианската култура е не по-малко актуална и по-неподвластна, ние сме като от миналото. Все още говорим за Медичите, Средновековието, Ренесанса. Но когато снимаме за настоящето, винаги имаме какво да кажем”, казва италианецът.

Що се отнася до това дали неговият герой прилича на днешните кардинали и дали е имал възможност да разговаря с тях, Силвио признава, че е живял в сграда на католическата църква, а един от съседите му е бил много важен кардинал. “Между другото, той е голям фен на поредицата. Може би беше някакъв нетипичен кардинал, но, казвам ви, често реалността е много по-скучна от нейната филмова версия”, признава актьорът.

Коментари

Задължително поле