Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Силен старт на Световната среща на българските медии в Тирана вестникът на българите в Америка с награда

В. „Труд“ е медиен партньор на световната среща на българските медии в Тирана

Втори ден в албанската столица Тирана продължава 15-ата световна среща на българските медии. Фокусът на форума тази година е „Медии и национални приоритети“.

През днешният втори ден ще се обсъждат теми като „Туризъм и инфраструктура-стратегия и привличане“, както и “ Трансформации на медийните бизнес модели след „бума“ на безплатно съдържание“. Модератори са доц. Харалан Александров и Ива Дойчинова от БНР.

Събитието в Тирана събра български медии от Европа, Северна и Южна Америка. „Все повече желание имат хората да общуват от всички страни, където се говори, пише или показва на български език, независимо каква е тяхната историческа съдба. Няма значение, те са българи навсякъде“, каза генералният директор на БТА и председател на българските медии по света Максим Минчев.

Причината тази година мястото на срещата на българските медии да бъде именно Тирана е, че от две години в Албания е признато българското малцинство, уточни Минчев: „В районите на Голо бърдо нагоре и на Корча – това са три анклава, в които се говори, че живеят 100 и 170 000 етнически българи“.

В концертната зала към православния храм „Възкресение Христово“ в центъра на Тирана фолклорни състави от различни области на Албания, съхранили българската традиция, изпълниха характерни за региона хора и песни. Нещо, което доскоро е било невъзможно, каза председателят на българското дружество в Албания Хаджи Пируши:

„Имаше много търпение, да тръгнеш между две държави да работиш, хора, политика, що са тука на Балканите. Други век сега. Сега много добре се чувствам. Накрай добихме да има малцинство у Албания“.

В над 40 държави излизат вестници, списания и сайтове, които обслужват българската диаспора в чужбина. Това каза генералният директор на БТА Максим Минчев по време на въвеждащия панел на 15-ата световна среща на българските медии в Тирана, Албания. Минчев обяви, че вече има официална покана от посланика на Словакия у нас за домакинство на форума. Има покани също от Северна Македония, Хърватия, Швеция, Канада, Аржентина и Кипър.

Той благодари на хората, които през всичките 15 години подкрепят Световната среща на българските медии – Антон Дончев, Георги Лозанов, Уляна Пръмова, Бойка Атанасова, Кирил Вълев. За първи път сред нас са Харалан Александров и Михаил Неделчев, двама бивши министри на културата – Петър Стоянович и Владимир Пенев, петима народни представители от всички политически сили, каза още Минчев.

Традиционната награда „За принос в разпространението на българската култура от българска медия в чужбина“ получи вестникът на българите в САЩ и Канада „БГ Войс“ в лицето на главния редактор Ясен Дараков. Наградата бе връчена от Георги Лозанов, член на УС на НДФ „13 века България.

Работните панели през днешния втори ден започват в 9.30 ч.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.