Силен старт на Световната среща на българските медии в Тирана

вестникът на българите в Америка с награда

В. "Труд" е медиен партньор на световната среща на българските медии в Тирана

Втори ден в албанската столица Тирана продължава 15-ата световна среща на българските медии. Фокусът на форума тази година е „Медии и национални приоритети“.

През днешният втори ден ще се обсъждат теми като "Туризъм и инфраструктура-стратегия и привличане", както и " Трансформации на медийните бизнес модели след "бума" на безплатно съдържание". Модератори са доц. Харалан Александров и Ива Дойчинова от БНР.

Събитието в Тирана събра български медии от Европа, Северна и Южна Америка. "Все повече желание имат хората да общуват от всички страни, където се говори, пише или показва на български език, независимо каква е тяхната историческа съдба. Няма значение, те са българи навсякъде", каза генералният директор на БТА и председател на българските медии по света Максим Минчев.

Причината тази година мястото на срещата на българските медии да бъде именно Тирана е, че от две години в Албания е признато българското малцинство, уточни Минчев: "В районите на Голо бърдо нагоре и на Корча - това са три анклава, в които се говори, че живеят 100 и 170 000 етнически българи".

В концертната зала към православния храм "Възкресение Христово" в центъра на Тирана фолклорни състави от различни области на Албания, съхранили българската традиция, изпълниха характерни за региона хора и песни. Нещо, което доскоро е било невъзможно, каза председателят на българското дружество в Албания Хаджи Пируши:

"Имаше много търпение, да тръгнеш между две държави да работиш, хора, политика, що са тука на Балканите. Други век сега. Сега много добре се чувствам. Накрай добихме да има малцинство у Албания".

В над 40 държави излизат вестници, списания и сайтове, които обслужват българската диаспора в чужбина. Това каза генералният директор на БТА Максим Минчев по време на въвеждащия панел на 15-ата световна среща на българските медии в Тирана, Албания. Минчев обяви, че вече има официална покана от посланика на Словакия у нас за домакинство на форума. Има покани също от Северна Македония, Хърватия, Швеция, Канада, Аржентина и Кипър.

Той благодари на хората, които през всичките 15 години подкрепят Световната среща на българските медии – Антон Дончев, Георги Лозанов, Уляна Пръмова, Бойка Атанасова, Кирил Вълев. За първи път сред нас са Харалан Александров и Михаил Неделчев, двама бивши министри на културата – Петър Стоянович и Владимир Пенев, петима народни представители от всички политически сили, каза още Минчев.

Традиционната награда "За принос в разпространението на българската култура от българска медия в чужбина" получи вестникът на българите в САЩ и Канада "БГ Войс" в лицето на главния редактор Ясен Дараков. Наградата бе връчена от Георги Лозанов, член на УС на НДФ "13 века България.

Работните панели през днешния втори ден започват в 9.30 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България