Силно земетресение в Тайван: Има срутени сгради и десетки пострадали

Тайванската служба за пожарна и аварийна безопасност съобщи, че един човек е загинал, а над 50 са ранени след земетресение с магнитуд 7,2, което разтърси източния бряг на острова тази нощ, предаде Ройтерс.

Това бе най-силният трус на острова от поне 25 години. Той доведе до предупреждения за цунами в Южна Япония и Филипините, които по-късно бяха отменени.

Най-малко 26 сгради се срутиха, повече от половината в град Хуалиен, а около 20 души са затрупани под отломките.

Пететажна сграда в слабонаселения Хуалиен бе силно повредена, като първият ѝ етаж се срути, а останалите се наклониха под ъгъл от 45 градуса. В столицата Тайпе паднаха керемиди от по-стари сгради и от някои по-нови офис комплекси. Училищата евакуираха учениците си на спортните игрища. Много малки деца носеха мотоциклетни каски, за да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични трусове, съобщи АП.

Движението на влаковете беше преустановено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия частично се отдели. Националното законодателно събрание, построено преди Втората световна война, също имаше повреди по стените и таваните. 

Земетресението, станало към 08:00 ч. тази сутрин (02:00 часа българско време), докато хората отиваха на работа и на училище, е с дълбочина от 15,5 км според тайванската Централна метеорологична служба.

Най-силното земетресение в Тайван през последните години стана на 21 септември 1999 г. с магнитуд 7,7, като причини 2400 смъртни случая, рани около 100 000 души и разруши хиляди сгради. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия