„Символите на Стария град” украсиха площад „Централен” в Пловдив

Изложба „Символите на Стария град” краси в момента площад „Централен” в Пловдив.

В 20 табла експозицията, открита за Празниците на Стария град, проследява знаменателни събития от историята, като всяка епоха оставя своя знак в облика на Пловдив. Някои от тези знаци са пропаднали по време на войни, стихийни бедствия и неразумна човешка намеса, други още чакат своите откриватели. Поколения след поколения са преобразявали града - едни  довършвали започнатото от техните предшественици, други трябвало да разчистват развалините, за да върнат блясъка на древния град.   В изложбата са показани храмовете през древността –върху монети от II век е изобразено Трихълмието - Таксим тепе, Джамбаз тепе и Небет тепе, както и емблематични места в Пловдив като Античния театър, Римския стадион, Джумая джамия, Крепостната порта (Хисар Капия) -от откриването на археологическите разкопки, през проучване на всеки обект през годините до неговия изглед днес.

На отделни табла са оформени и подробно описани архитектурни ансамбли от Възрождението като Югозападната крепостна порта, катедралният  храм „Света Богородица”, храмът „Свети Димитър”, Девическата гимназия в Пловдив; ул. „Съборна” с днешната постоянна картинна галерия на Златю Бояджиев, храмът „Свети Константин и Елена”, ул. „Д-р Стоян Чомаков“, на която се намира сградата на Етнографския музей, арменският храм „Сурп Кеворк” с близките до него забележителни къщи на Степан Хиндлиян, Артин Гидиков и Степан Месробович, улица „Цанко Лавренов“ с къщите на Аргир Куюмджиоглу, Димитър Георгиади и Никола Недкович, ул. „П.Р. Славейков“, ул. „Кирил Нектариев“, на която се намира къщата на Верен Стамболян и други.

Целта на изложбата „Символите на Стария град” е опознавателна - да се погледне назад в различните епохи и векове от съществуването на хилядолетния град и по-младите поколения да научат любопитни факти и интересни детайли за миналото на Пловдив. Тя е част от събитията, включени в Празниците на Стария град - част от 13-тия  Есенен салон на изкуствата, който е мащабно събитие в културния календар на Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България