Символична „първа копка“ на първия тренировъчен център по ушу в България

dav

Областният управител и председателят на БФУ направиха „демонстрация“ с кирки

Президентът на Българската федерация по ушу – Стефан Колев, заедно с областният управител на Бургас Вълчо Чолаков като последователи на източните бойни изкуства, направиха „демонстрация“, но с кирки в ръка. Така със символична „първа копка“ започна изграждането на единствения на територията на Европа тренировъчен център по ушу.

Стартът на градежа беше даден с празник в най-големия жилищен комплекс на Бургас „Меден рудник“, където на площ от 2 дка ще бъде разположено модерното съоръжение, което ще отговоря изцяло на световните стандарти в спортната инфраструктура. Базата ще посреща лагеруващи отбори от няколко континента, в нея освен тренировки ще се провеждат и национални и международни форуми.

„За мен и десетки спортисти и мои приятели от Федерацията този комплекс беше мечта над 30 години. Благодаря на всички, които през годините застават зад нашите проекти, колкото и смели да са те и най-вече на тези, с които работим заедно за развитието ушу“, каза двигателят на проекта Стефан Колев.

„Началото на това уникално съоръжение е щастлив ден за мен. Стефан не само мечтае, а превръща мечтите си в цел, а после в реалност, за това не съжалявам, че преди много години, повярвах в осъществяването на смелите му идеи“, каза д-р Лорис Мануелян, зам. кмет в Община Бургас по здравеопазване и спорт.

Събитието уважиха още председателят на Общински съвет – Бургас, Костантин Луков, Петър Драгоев от борда организаторите на Световното първенство по Тайчи, което ще се проведе през есента в Бургас и от Българската федерация по Ушу, председателите на Сръбската и Македонска федерации, световни и европейски медалисти в този спорт.

Ушу е обявен за спорт на 21 век, а с него по света се занимават активно близо 500 000 000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България