Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Варна домакинства за втори път състезание по медиация за ученици

Масови случаи на експлоатация на българчета в Солун

Топ полицай от Сливен става зам.-директор на МВР в Ямбол

Фен на Лейди Гага я събори от сцената (ВИДЕО)

Инспекторатът към ВСС влезе в Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция

Симеон Сакскобургготски за „Царските имоти“: Това е една история без край

Снимка: Архив

Never ending story (история без край) – с този израз бившият премиер Симеон Сакскобургготски описва накратко сагата с имотите на царското семейство в интервю пред БТВ.

Целият разговор с бившия премиер:

– Чия собственост е мястото, на което седим в момент?

– Аз вече се уморих обяснявам, защото ми се струва като сага или never ending story. Единствено изхождаме от фактите. Винаги сме считали и сме знаели, че това е нашата къща и нещо частно, но съдейки по онова време, когато държавата реши да одържави всичко през 1947 г., показва, че то не е било държавно. Повече от това като логика мисля, че не може да се добави

– Защо хората не стигат до тази логика?

– Много пъти съм си задавал въпроса, защото от 1998 г. вече всичко живо каза, че някаква си историческа несправедливост била коригирана или изправена, или както и да го наречем. След това, когато сестра ми и аз, решихме да дарим парка на гражданите на София, тогава самият кмет Софиянски вместо да ни благодари, трябваше да каже: „Къде сте тръгнали, ми то не е ваше”.

– Много пъти се чуваше, че този въпрос е законов и е било добре да бъде решен по време на Вашето управление. Защо не се стигна до законово разрешаване на този въпрос тогава?

– Лично аз тогава настоявах да не се навлиза много в тази тема, тъй като бях премиер и ми се струваше неетично да си оправям въпросите. Това беше моето желание. Оттам нататък дали някои административни, как да кажа – ходове, са били предприети, това вече е друго. Няма и думи, с които да окачествя всичко това, но за съжаление, така се случи. А щом като всъщност не е чисто юридически, защото юридическото си е било ясно още от поколенията на баща ми и на цар Фердинанд, мисля, че има начин, по който да се реши по един политически или с някакво договаряне, или въобще, както се прави в други цивилизовани държави.
– Като стигнахме до договарянето, в последните 9 години някой от управлението на държавата опитвал ли се е да се свърже с Вас по тази тема?

– С много лица, които отговарят по тия въпроси, съм се срещал, сме разговаряли и съм обяснявал, че това положение наистина не само не е коректно, но не е редно и в крайна сметка трябва да се стигне до някакво решение. Последното беше: „Ами, да изчакаме да мине председателството”. Е, хубаво, всички сме се мобилизирали за успешното председателство, но след това можеше да се започне нещо. Или някой да се обърне към мен и да поразгледаме нещата по един спокоен и нормален начин. Но това не се е случило досега.

– За икономически интереси ли става дума, лични или може би за политически?

– Всичко може да се предположи, защото не е нещо, което е според закона. Започна се да се търси туй много години след 1998 г., когато всички вече бяха казали: „Добре, край!”. Сякаш пък никой друг пък не си е получил бащиното наследство или никой друг не притежава имоти.

– Извиват ли Ви ръцете?

– Извиват ми ги всъщност по този начин. Защото 9 години, говоря от фамозния мораториум, вече навлизаме в една изцяло абсурдна ситуация.

– Какво мислят децата Ви в момента за ситуацията, в която се намирате?

– Карат ми се защо търпя всичко това. И просто недоумяват, защото те са свидетели на това, което съм правил цял живот. Но може би защото това ни е било втълпено, че България преди всичко и човек трябва да стиска зъби понякога. Апетити винаги има, всякакви.

– На отделни личности?

– (смее се) Вече там не мога да посоча, но човек може да си го представи или да си зададе този въпрос, защото иначе няма обяснение за такъв систематичен и продължителен тормоз. Може би се надяват да си отида от този свят и тогава вече да си кажат: Сега вече free-for-all, както викат американците, но едва ли ще им направя това удоволствие, засега поне се надявам не.

„Това е една история без край, защото всъщност това не е съдебен спор. Това е морален и законодателен спор”, каза още Сакскобургготски.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Както си му е реда, изнасилват ии убиват такива като теееб,, Зааащото те ги изличиха, народното у хората,, Коомунииизмъът обезличи всиичко у хората.. М… Как има още такива – да не разбират а се пооказват само/ Майлооу….. пъътувай пооо вятъра……

 2. Заради дятото на еврейската гнида България загуби половината си територия малко след освобождението. Заради баща му Борис България не си върна загубената територия. А тоя евреин дойде и окраде България с юпитата си, и за държавните имоти има апетит. На какво основание тези еврейски боклуци имат претенции към България?

 3. ай сиктир. истинските царе и князе са унищожени и изгубени от 500 годишното робство. този е натрапен от запада каза:

  КАК СЕ КЪЛНЕШЕ МЪРШАТА ПРЕД КЕВОРКЯН ЧЕ НЯМА НИКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ. ИДВАЛ САМО ДА ПОМОГНЕ. И – “ ОПАЗИЛ МЕ ГОСПОД “ КАЗА. ИМА ГО КЛИПА В ТУБАТА. ДОЛНО КОПЕЛЕ Е.

 4. Няма такова нещо „Царски имоти“ ! Имотите са на българския народ и такива ще си бъдат !
  Който сънува средновековие по тези земи директно да си стяга куфарите и да се разкара !
  Не ни интересуват никакви царе, крале, папи султани ходжи халифи попове и т.н.
  Няма да можете да поробите този народ с вашите измислени звания !
  Не ги признаваме, разкарайте се от живота ни !

 5. Да ги подари с държавата!!! На коя държава
  Ивайло?! Посочи комунистическата мутра, която
  е хвърлила мерак на тези имоти…..
  А вие, комунистическте изчадия, Хейз, Велимир,
  ай сиктир, не се ли наситихте от изпитата кръв
  на стотиците хиляди избити българи!!!! Не сте ли
  вие, приели идеите на евреите Маркс и Ленин за
  ваше кредо, по-големи евреи от евреите.,,,,,,

  1. Ето мършо отговарям ти. Българските царе и князе са избити при нахлуването на турците. Тяхните наследници са разпилени и въобще не се знаят кои са. Този ни е натрапен от запада за цар за да обслужва интересите на запада. Той дори не е с Българска кръв. Дошъл е гол и бос и така си е отишъл. За твое сведение ще ти кажа че е някакъв братовчед на английската кралица. Явно тя ни го е наложила тук след освобождението. За което освобождение РУСОФОБИТЕ говорят че сме попаднали под Руско робство. Всъщност попадаме под западо робство

  2. Ето мършо отговарям ти. Българските царе и князе са избити при нахлуването на турците. Тяхните наследници са разпилени и въобще не се знаят кои са. Този ни е натрапен от запада за цар за да обслужва интересите на запада. Той дори не е с Българска кръв. Дошъл е гол и бос и така си е отишъл. За твое сведение ще ти кажа че е някакъв братовчед на английската кралица. Явно тя ни го е наложила тук след освобождението. За което освобождение РУСОФОБИТЕ говорят че сме попаднали под Руско робство. Всъщност попадаме под западно робство

 6. Цензорчо става на въпрос за държавна собственост, наречени „царски имоти“, кво са прайш на ощипана мома на хорото. Ако се търси държава за да й се подарят тия имоти, то тя е тази в която се искаше по „царско“ време – септември да е май, което не е идея нито на Маркс, Ленин или някакви еврейски комунистически изчадия. Представям си как в миша дупка ще се скриеш, ако пак тръгнат – „…не с бляскави шпаги,

  а с прости тояги,

  шопи със сопи

  с пръсти

  с копрали

  с търнокопи

  с вили

  с брадви

  с топори

  с коси

  и слънчогледи

  – стари и млади – …“ пак повтарям, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С МАРКС И ЛЕНИН, ИЛИ НЯКАКВИ ЕВРЕЙСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗЧАДИЯ говедо шорошко.

 7. Българкомунист, в теб тупти сърцето на револиционер бандит. Твоето бунтовнически
  дух използваха фашикомунистите Г.Димитров
  и В.коларсв и запалиха чергата на народ в Подгорието . Когато пожара пламни, твойте
  герои избягаха и се скриха в при господарите си
  в Сърбия Ами истинските бандити, славните
  антицаристи, колко народ изтрепаха за да задоволят низките си страсти. Като чета. римованате ти строфи си представям,че си
  долен човек, по жесток от обикновен убиец.
  Сравнявам те с циганина, дето уби жената в
  Русе. Той е по-благороден от теб…..

 8. Цензорчо използването на обидни думи е признак на липса от домашно възпитание. Симиончо би се обидил ако ти прочете циганския изказ по адрес на комунистите, забравяш, че той бе премиер в коалиция с БСП и ДПС. Още обидните думи се ползват и при липса на убедителни аргоменти тъпако.

 9. Бог да пази Цар Симеон Втори и неговото благословено семейство! България е Царство и „референдумът“ от 1946 г на Червената Армия е незаконен и недействителен.

  1. Това, че референдума е незаконен, го казваш ти.
   Но и така да е, България е република. Защото законната власт е днешната, не тази от преди 80 години. А Кобургата никога не е бил коронован като цар, следователно няма никакво значение какъв е бил референдума.

   И кобургата се кле в ефир, че към България няма претенции. Това го изобличава най-малкото като лъжец.

 10. Тази долна комарджииска отрепка на гнусния чужд анти български род, донесъл хиляди беди на страната ни има наглостта да иска още. Заради дядо му България загуби половината си територия и население. Заради баща му хиляди измряха от бомбардировките. Той в качеството си на премиер си присвои тези построени с народна пара имоти. Десетките хиляди декари гори в Рила, които изсече от Алпите ли ги донесе дядото на този боклук. От скапаните му наследници нито едни не може да каже и две думи на български.
  Явно следва по-добре и от баща си дядовите завети. Народа е стадо и трябва да се отнасящ с него като с такова да го доиш и стрижеш.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.