Симеон Сакскобургготски при отрикването на изложбата „В изгнание“: Радостно е, че историята може да бъде ясна Препълнена зала посрещна царя

Доц д.р Михаил Груев и Симеон Сакскобургготски размениха думи преди откриването.

При препълнена зала бе открита документалната изложба „В изгнание”, посветена на 80-годишнината на Цар Симеон II. Домакин на експозицията е Държавната агенция „Архиви”, а нейният председател доц. д-р Михаил Груев приветства гостите и даде официалния старт на събитието.

Архивът е дарен на два пъти през 2009 и 2011 г.
Архивът е дарен на два пъти през 2009 и 2011 г.

По думите му Симеон Сакскобургготски дарява личния си архив документи, които са показани в изложбата, през 2009 и 2011 г. Колекцията е от емигрантския му период и представлява кореспонденции с българската емиграция и световни личности след Втората световна война.

Доц д.р Михаил Груев припомни, че през 2006 г. Симеон Сакскобургготски първо дарява колекцията на дядо си Цар Фердинанд.

От своя страна, Симеон Сакскобургготски изрази радостта си от това, че изложбата се състои.

По думите му радостен е фактът, че историята може да бъде ясна по този начин. Много е важно, че документите са на разположение на България, посочи той и отбеляза, че скоро има намерение да връчи документите и от министърпредседателския му период, за да може архивът да има по-обобщаващ ефект.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.