Д-р Симидчиев: Пандемичният процес излиза извън контрол, по-строги мерки ще дадат ефект навсякъде

Кадър от БТВ

"Здравната ни система е поставена под сериозно напрежение, всички легла са пълни с хора, които изискват високи нива от кислород, там където работя, необходимо е да се направи нещо", посочи пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БТВ.

"Дълго време апелирах да се носи маска и да се спазва физическа дистанция, ако спазвахме тези мерки, нямаше нужда се прави каквото и да било друго. Понеже това не се случва, пандемичният процес излиза извън контрол и е необходимо да се прилагат по-строги мерки", обясни той.

Според лекаря, трябва да увеличим контрола над пандемичния процес, така че да можем да изчакаме двете готови ваксини, които ще дойдат в обозрима бъдеще. "Ако и там постигнем широко покритие с ваксинален групов имунитет, пандемичният процес на практика няма да може да се развива повече", каза той.

Според него, ако има към 80% ваксинално покритие, няма да има огнища на зараза, но проблемът е, че от сега се знае, че голяма част от хората ще бъдат против ваксинирането. "И болните са много, и здравната система изнемогва, защото в значителна степен е нереформирана", посочи още д-р Симидчиев.

"Имаме множество проблеми, които вирусът изкарва на повърхността като лупа", отбеляза той.

"При всички положения по-строги мерки ще дадат ефект навсякъде, където се приложат. Стегнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше да се делим на "за" и "против" каквото и да е било", коментира пулмологът.

Според него има някои неща, които са доказани - едното е профилактичния подход. "Това са противоепидемичните мерки - маски и физическа дистанция. Тези неща работят", заяви Александър Симидчиев.

"Ремдесивир" е антивирусен препарат. Ясно е вече, че това заболяване протича в две фази. Първата фаза е, когато вирусът навлиза в организма и се размножава. Там симптомите са леки и хората смятат, че всичко е ок. Втората фаза е, когато се включи имунната система на висока скорост и започне да се бори с вируса. Тогава стават тежките поражения, тогава хората стават с висока температура, започна да спада кислорода. Всички неща, заради които влизаме в болница обикновено се случват във втората фаза. Ако прилагаме този медикамент късно в еволюцията на заболяването, няма да има особена полза, защото вирусът вече се е намножил. Когато направим научни изследвания, виждаме, че приложението му в болнични заведения при тежко болни не работи. Тези пациенти не намножават толкова вирус, а имунната система е тази, която свръхреагира", обясни специалистът.

Според него, ако този медикамент се прилага на леко болните, трябва да се прилага изключително масово, но неговата позиция не е правилно намерена.

Коментари

Задължително поле