Синагогата и Католическата църква да „влязат” в „Стара карта на Бургас”, предлага Център Алеф

Барелефи на  бургаската Синагога и католическата църква да бъдат включени в мозайката „Стара карта на Бургас” на ул. „Богориди”, предлага Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Сградите на двата храма са не само архитектурни забележителности и паметници културата, те са символ на многоликото етническо и религиозно многообразие на града. „Алеф” обосновава предложението си в специално писмо до кмета на Бургас Димитър Николов.

burgas-catholic-church

Сега в мозайката „Стара карта на Бургас” присъстват три храма – катедралният "Св. Св. Кирил и Методий", построен в някогашния български квартал,  гръцката църква "Успение на Пресветата Богородица" и арменската църква "Сурп Хач”. Пропусната е еврейската Синагога, разположена  в непосредствена близост до тях. Сградата на Синагогата е едно от културно-исторически богатства на Бургас и е емблематична за града. Тя е символ на присъствието на еврейската общност и нейния принос за развитието на Бургас още от зората на създаването му до наши дни. Синагогата е изградена между 1906г. и 1910 г. в центъра на някогашния еврейски квартал, в историческия център на стария Бургас. Тя ясно обозначава във времето и пространството еврейското присъствие в съдбата на града.  Паметник на културата и  духовността, Синагогата и до днес впечатлява със своята красота и величие.

Първата сграда на Римо-католическата църква „Дева Мария Богородица” е сред най-старите храмове в Бургас. Изграждането й е завършено през 1888 г., след като близо 30 години преди това султанът е издал ферман в Бургас да бъде построена църква за моряците, които посещават пристанището с търговските кораби. По-късно, през 1936 – 1937 г. на нейно място е издигната новата сграда на църквата. Планът й е изработен от бургаския архитект Светослав Славов, който заедно с Рикардо Тоскани е автор и на проекта на източно-католическата църква „Успение Богородично” .

Бургас е туристически център и днес се посещава от най-различни туристи. Насочени от мозайката, те биха проявили интерес към Синагогата и Католическата църква, които са носители на историческа, архитектурна и духовна информация за града. Членовете и симпатизантите на Център „Алеф" считат, че двата храма трябва да заемат полагащото им се място в мозайката „Стара карта на Бургас”, защото тяхното експониране ще има огромен принос за цялостния имидж на града ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България